Banankage

1 time 15 min
Arbejdstid: 20 min
Fryseegnet
Banankage

Den gode gamle banankage opskrift, som altid er et hit. Banankagen er super nem at lave også for børnene. Banankagen holder sig frisk og fugtig længe, og kan derfor bages dagen før, den skal bruges. Banankage er virkelig både nem og børnevenlig kage -og så smager den, som banankagen altid har smagt.

NYHED! Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

Banankage

3 Æg
170 g Sukker (ca. 2 dl)
2 tsk Vaniljesukker
125 g Hvedemel (ca. 2 dl)
1 tsk Bagepulver
100 g Smør - smeltet og afkølet
2 Mosede bananer (ca. 1½ dl)

Overtræk

100 g Smeltet mørk chokolade
evt. 50 g Valnødder

Sådan gør du

Banankage

  • Pisk æg, sukker og vaniljesukker til en luftig æggesnaps.
  • Bland mel og bagepulver og vend det forsigtigt i dejen skiftevis med smørret. Vend de mosede bananer i.
  • Hæld dejen i en smurt franskbrødsform (ca. 1 liter) og bag kagen nederst i ovnen ca. 55 min. ved 175° - traditionel ovn.
  • Vend banankagen ud på en bagerist og lad den køle af.

Overtræk

  • Tag kagen ud af formen og placer den, med undersiden opad, på et fad.
  • Fordel den smeltede chokolade på kagen, pynt med evt. med valnødder og server.

I stedet for banan kan du bruge 1 æble i små tern (ca. 1½ dl), ½ tsk kardemomme og ½ tsk revet citronskal. Du kan tilsætte 1-2 bananer ekstra, hvis kagen gerne må smage meget af banan. Brug mørk pålægchokolade i stedet for smeltet chokolade. Læg skiverne på den varme kage – så smelter de

Kagen kan fryses uden chokolade.

Spørgsmål og svar: Spørgsmål om banankage

Har du spørgsmål om bagetid eller opbevaring af banankage? Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål, så din kage bliver perfekt – og holder sig lækker længere.

Hvordan ved jeg, om min banankage er færdigbagt?

Den sikreste måde at tjekke om din banankage er færdigbagt, er ved at stikke en kødnål eller tandstik i midten. Kommer den ud ren uden dej, er kagen bagt. Sidder der våd dej på, skal kagen have mere tid. Bag kagen i cirka 55 minutter ved 175 grader i en traditionel ovn på midterste rille i ovnen, men hold øje, da ovne varierer. Hvis overfladen bliver for mørk, kan du lægge bagepapir over. Hvis du bruger varmluft, skal du sænke ovntemperaturen til omkring 155-160 grader, og bagetiden bliver kortere, typisk 35-40 minutter i alt. Din banankage er færdig, når overfladen er jævnt gylden, og kanterne begynder at slippe formen. Kagen skal være hævet og føles fast i midten.

Hvordan opbevarer jeg banankage?

Hvis du kun skal gemme banankagen i et par timer, kan den stå overdækket ved stuetemperatur. Skal den opbevares op til to dage, så skal du pakke kagen ind i madpapir eller læg den i en lufttæt beholder for at bevare fugtigheden. Da kagen har chokoladeovertræk, anbefaler vi at opbevare den i køleskabet. I køleskabet kan banankagen bevarer sin friskheden i cirka fem til seks dage. Hvis du vil gemme kagen længere tid, kan du fryse den uden chokoladeovertrækket. Det bevarer smagen bedst. Tag kagen ud i god tid, så den kan tø op og nå stuetemperatur, inden du serverer den.

Hvordan sikrer jeg, at min banankage bliver svampet?

Brug modne bananer for at tilføre både sødme og fugt til kagen. Bananerne til banankagen skal være meget modne og have brune prikker på skallen, hvilket gør dem søde og fyldige i smagen, hvilket giver kagen saftighed. Pisk æg, sukker og vaniljesukker grundigt til en luftig æggesnaps, som giver kagen lethed. Vend mel og bagepulver forsigtigt i dejen sammen med afkølet smør og mosede bananer, så du bevarer mest muligt luft. Bag kagen i en smurt form ved 175°C i cirka 55 minutter. Tjek med en kageprøve, at den er færdig uden at blive tør. Fordel smeltet chokolade over den afkølede kage for at bevare fugtigheden. Opbevar kagen i en lufttæt beholder, så holder den sig svampet i flere dage.

Er banankagen god til at bruge overmodne bananer?

Du kan sagtens bruge overmodne bananer i denne banankage. De mosede bananer giver sødme, en intens banansmag og gør kagen fugtig. Overmodne bananer er bløde og nemme at mose, hvilket passer godt, når du forsigtigt vender dem i dejen.

Kan jeg bruge frosne bananer?

Du kan også bruge frosne bananer til banankagen. Lad dem tø helt op, så de bliver bløde og nemme at mose. Hvis bananerne frigiver ekstra væske, kan du tilsætte lidt mere mel, så dejen ikke bliver for tynd.

Kan jeg tilføje nødder til min banankage?

Du kan sagtens tilsætte nødder til din banankage. Vend grofthakkede nødder i dejen sammen med de mosede bananer for ekstra bid og smag. Valnødder er et klassisk valg, men du kan vælge andre nødder efter lyst. Hasselnødder, mandler, pekannødder, pistacienødder eller cashewnødder giver også en fin variation og et sprødt bid. Rist nødderne let først for at fremhæve smagen. Du kan også drysse nødder på chokoladeovertrækket som pynt, som opskriften foreslår med valnødder.

Hvordan undgår jeg at banankagen sidder fast i formen?

Husk at smøre din bageform grundigt. Hvis du bruger en ældre kageform, kan det være en rigtig god idé at lægge bagepapir i. Formen kan have ridser, eller non-stick-belægningen kan være slidt af – og det kan gøre, at kagen nemt sidder fast eller går i stykker, når du forsøger at få den ud.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

13320 kJ / 3184 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1386 kJ / 331 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 5,8 % 4,7 g
Fedt: 44,6 % 16,7 g
Kulhydrat: 49,6 % 40,4 g
Relateret video Hvordan smelter man chokolade

Karolines Køkkenskole guider dig igennem chokoladetemperering - og du skal bare sørge for: god chokolade, et vandbad, et chokoladetermometer og en god portion tålmodighed.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/banankage/