Artiskokker med safransmør
Artiskokker er en raffineret og lækker spise. Og denne opskrift på artiskokker med safransmør er virkelig en fryd for øjet. Det er en god ide at have tiden med sig når man serverer artiskokker, da man kan sidde længe og blad for blad arbejde sig gennem artiskokken. Start med de yderste blade, træk dem af , dup dem i safransmørret og skrab "kødet" af med tænderne. Til sidst er der kun den "kødfyldte" bund tilbage, som man spiser med ske, gaffel eller bare med fingrene - alt efter temperament.
Ingredienser
2½ liter
Vand
|
|
---|---|
1
Citron (usprøjtet) i skiver
|
|
2½ tsk
Groft salt
|
|
3
Store eller 6 små artiskokker (ca. 1⅕ kg)
|
Safransmør
75 g
Blødt smør
|
|
---|---|
1
Lille knust fed hvidløg
|
|
1 tsk
Friskpresset citronsaft
|
|
¼ tsk
Safran - 1 knivspids
|
|
¼ tsk
Groft salt
|
Pynt
Fintstrimlede krydderurter og citron
|
---|
Sådan gør du
Safransmør
Det er fordel at lade safran udbløde i ca. ½ tsk varmt vand i ca. 10 min. inden det kommer i smørret. På den måde afgiver safranen mere af sin karakteristiske farve. Safransmørret kan stå tildækket i køleskabet fra dag til dag. Man spiser kun den bløde del i bunden af hvert artiskokblad. Træk bladet af artiskokken, dyp det i smørret og træk "kødet" af mellem tænderne. Den bløde bund kan også spises - den regnes faktisk for den største delikatesse.
I stedet for artiskokker kan man servere grønne asparges eller små slanke porrer.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
3483 kJ / 832 kcal
Næringsindhold pr. 100g
109 kJ / 26 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 0,1 g |
Protein: | 7,2 % | 0,5 g |
Kulhydrat: | 25,5 % | 1,6 g |
Fedt: | 67,3 % | 2 g |
Karolines køkken viser, hvordan du nemt knuser eller hakker et fed hvidløg.