Artiskokker med safransmør

1 time 30 min
Arbejdstid: 30 min
Artiskokker med safransmør

Artiskokker er en raffineret og lækker spise. Og denne opskrift på artiskokker med safransmør er virkelig en fryd for øjet. Det er en god ide at have tiden med sig når man serverer artiskokker, da man kan sidde længe og blad for blad arbejde sig gennem artiskokken. Start med de yderste blade, træk dem af , dup dem i safransmørret og skrab "kødet" af med tænderne. Til sidst er der kun den "kødfyldte" bund tilbage, som man spiser med ske, gaffel eller bare med fingrene - alt efter temperament.

Ingredienser

2½ liter Vand
1 Citron (usprøjtet) i skiver
2½ tsk Groft salt
3 Store eller 6 små artiskokker (ca. 1⅕ kg)

Safransmør

75 g Blødt smør
1 Lille knust fed hvidløg
1 tsk Friskpresset citronsaft
¼ tsk Safran - 1 knivspids
¼ tsk Groft salt

Pynt

Fintstrimlede krydderurter og citron

Sådan gør du

  • Bring vand tilsat citronskiver og salt i kog i en stor gryde.
  • Skær stilken af artiskokkerne helt tæt ved bunden. Fjern eventuelle visne blade og skyl artiskokkerne grundigt. Kom dem i det kogende vand.
  • Kog artiskokkerne ved svag varme og under låg ca. ½ time, eller til et blad kan løsnes ved et let træk.
  • Læg artiskokkerne til afdrypning, med bunden i vejret, i et dørslag. Lad artiskokkerne køle af og flæk dem med en kniv.
  • Fjern forsigtigt hårene (kaldet skægget) i bunden af artiskokkerne - brug fx en teske og "grav" hårene ud.
  • Læg de halve, rensede artiskokker på en plade med bagepapir.

Safransmør

  • Kom imens alle ingredienserne til safransmørret i en skål.
  • Rør safransmørret godt sammen og fordel det i hulrummet på de halve, afkølede artiskokker.
  • Varm artiskokkerne midt i ovnen ca. 5 min. ved 225°, anret dem på et fad og server straks.

Det er fordel at lade safran udbløde i ca. ½ tsk varmt vand i ca. 10 min. inden det kommer i smørret. På den måde afgiver safranen mere af sin karakteristiske farve. Safransmørret kan stå tildækket i køleskabet fra dag til dag. Man spiser kun den bløde del i bunden af hvert artiskokblad. Træk bladet af artiskokken, dyp det i smørret og træk "kødet" af mellem tænderne. Den bløde bund kan også spises - den regnes faktisk for den største delikatesse.

I stedet for artiskokker kan man servere grønne asparges eller små slanke porrer.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

3483 kJ / 832 kcal

Næringsindhold pr. 100g

109 kJ / 26 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,1 g
Protein: 7,2 % 0,5 g
Kulhydrat: 25,5 % 1,6 g
Fedt: 67,3 % 2 g
Relateret video Sådan knuser og hakker du hvidløg

Karolines køkken viser, hvordan du nemt knuser eller hakker et fed hvidløg.

https://www.arla.dk/opskrifter/artiskokker-med-safransmor/