Risotto med bacon og æble-rosenkålstopping

Risotto med bacon og æble-rosenkålstopping

30 min
En nem og hurtig risotto med topping af en dejlig klassisk blanding: Æble, bacon og kål. Her møder den klassike italienske ret de nordiske råvarer i en skøn kompination. Risotto med bacon og æble-rosenkålstopping er smagen af vinter og drømmen om sommer i samme mundfuld. De friske æbler og den revne citronskal, passer godt til den lidt tunge knoldselleri og rosenkålens karakteristiske smag. Især når det komplementeres af umamismag fra bacon. Risotto med bacon og æble-rosenkålstopping er i sandhed det bedste fra to verdener.
https://www.arla.dk/opskrifter/risotto-med-bacon-og-able-rosenkalstopping/

Sådan gør du

  • Læg baconskiverne i en kold pande og steg dem - først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme til de er gyldne og sprøde.
  • Lad baconen dryppe af på et stykke køkkenrulle og del derefter den sprøde bacon i mindre stykker.
Risotto
  • Lad smørret smelte i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Svits ris og selleri i ca. 1 min.
  • Tilsæt bouillon og salt og kog ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 15 min. Risene skal være al dente - dvs. møre men stadig med bid.
  • Vend hytteost i, varm risottoen igennem og smag til.
  • Kom imens rosenkålen i en gryde med kogende vand tilsat salt. Bring rosenkålen i kog.
  • Hæld vandet fra, kom kålen i en sigte og brus over med koldt vand. Lad rosenkålen dryppe godt af og vend kål og æbler sammen med citronskal, -saft, olie, salt og peber.
  • Server straks risottoen rygende varm med æble-rosenkålstopping og bacondrys. Pynt med citronskal.

Du kan give retten lidt mere kraftig smag og dybde ved at erstatte hytteosten med en mere modnet ost.

Energiindhold for hele retten:

8674 kJ / 2073 kcal

Næringsindhold pr. 100g

317 kJ / 76 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 14,5 % 2,7 g
Kulhydrat: 58,3 % 10,9 g
Fedt: 27,2 % 2,3 g

Ingredienser

8 skiver Bacon (ca. 125 g)
Risotto
25 g Smør
320 g Risottoris, fx carnaroli (ca. 4 dl)
½ Knoldselleri i tern (ca. 200 g)
7 dl Grøntsagsbouillon
1 tsk Groft salt
200 g Hytteost
200 g Rosenkål i tynde skiver
¾ liter Vand
¾ tsk Groft salt
2 Æbler i tern, fx coxorange (ca. 200 g)
2 tsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
1 spsk Friskpresset citronsaft
1 spsk Rapsolie
¼ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Pynt
Citronskal (usprøjtet)