Fødselsdagsboller
&format=webp)
Vores klassiske og meget populære fødselsdagsboller er luftige og lette. Fødselsdagsbollerne er rige på smør, hvilket gør dem bløde og lækre - og giver dem den helt rette konsistens og smag. Boller med smør er et must for mange til fødselsdag og disse er fødselsdagsboller er oplagte til hygge med en god kop varm chokolade. Vi kan også kalde disse luftige boller for teboller eller bamseboller - kært barn har mange navne :)
Ingredienser
Fødselsdagsboller
150 g
Smør
|
|
---|---|
3 dl
Mælk
|
|
25 g
Gær
|
|
3 spsk
Sukker
|
|
1 tsk
Groft salt
|
|
500 g
Hvedemel
|
Pensling
Æg
|
---|
Sådan gør du
Fødselsdagsboller
Hvis du vil lave flere boller, kan du sagtens det. Men bag kun 1 plade boller ad gangen i ovnen, da det giver det bedste resultat.
Måske synes du at bollerne skal være større for at de berettiger til navnet Bamseboller eller Teboller? Så former du blot dejen til 8 boller i stedet for 12. VIl du bage kakaoboller, så udskifter du blot mælken med kakaomælk - det giver bollerne en let smag og farve af kakao.
Du kan sagtens bage dine fødselsdagsboller flere dage i forvejen. Kom de nybagte, afkølede boller i fryseren. Tag bollerne direkte fra fryseren og ind i en kold ovn på dagen. Lun fødselsdagsbollerne ved 200° (traditionel ovn) i ca. 15 min.
Spørgsmål om fødselsdagsboller
Hvad skal der til for at bage perfekte fødselsdagsboller? Denne spørgsmål og svar-sektion finder du svar på de mest stillede spørgsmål og vi guider dig gennem vanskelige dele af opskriften, så du kan nyde dejligt luftige og lækre boller.
Hvordan får man en blank og gylden overflade på bollerne?
Pensl bollerne med sammenpisket æg lige inden bagning for at få en blank og gylden overflade. Pisk et æg i en skål, og fordel et tyndt lag med en bagepensel, når bollerne har hævet færdigt. Penslingen med æg giver den flotteste glans og farve.
Skal mælken være lun eller kold?
Mælken bliver lun når den tilføjes den smeltede smør. Mærk efter med fingeren, inden du opløser gæren i blandningen. Smør- og mælkeblandingen må ikke være kold eller for varm, fordi gæren skal opløses i lun væske for at få dejen til at hæve. Er blandingen for kold, hæver dejen langsomt og du må tillægge ekstra hævetid. Er den for varm, kan gæren dø, og dejen hæver ikke.
Hvorfor skal jeg holde lidt mel tilbage?
Hold lidt mel tilbage, så du kan justere dejens konsistens, mens du ælter og former fødselsdagsbollerne. Mel reagerer forskelligt alt efter luftfugtighed og temperatur. Hvis du tilsætter det hele på én gang, kan dejen blive for tør eller kompakt. Ved at vente med den sidste del mel sikrer du en blød og smidig dej, som giver lettere og mere luftige boller. Det sidste mel bruger du også til at drysse på bordet når du ælter bollerne, så dejen ikke klistrer, men uden at den bliver for fast.
Hvorfor efterhæver man bollerne inden bagning?
Efterhævning giver dejen tid til at åbne sig efter formning, så bollerne bliver luftige og får en jævn størrelse. Når du lader de formede boller hvile tildækket i cirka en time, fortsætter gæren med at danne luftbobler, som fanges i dejen og skaber volumen og en blød konsistens. Pausen glatter også overfladen, så æggepenslingen giver et flot og ensartet resultat.
Hvordan kan jeg fryse fødselsdagsboller?
Ja, bollerne kan fryses. Lad først bollerne køle helt af på en bagerist, så dampen kan slippe ud og undgå, at de bliver bløde. Når bollerne er helt afkølede, læg dem i en lufttæt pose og pres luften ud for at bevare friskheden bedst muligt. Bollerne kan opbevares i fryseren i op til tre måneder.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
12958 kJ / 3097 kcal
Næringsindhold pr. 100g
1275 kJ / 305 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1,8 g |
Protein: | 7,5 % | 5,6 g |
Fedt: | 37,9 % | 13,1 g |
Kulhydrat: | 54,6 % | 41 g |
