Fødselsdagsboller

2 timer 30 min
Arbejdstid: 25 min
Fryseegnet
Fødselsdagsboller

Vores klassiske og meget populære fødselsdagsboller er luftige og lette. Fødselsdagsbollerne er rige på smør, hvilket gør dem bløde og lækre - og giver dem den helt rette konsistens og smag. Boller med smør er et must for mange til fødselsdag og disse er fødselsdagsboller er oplagte til hygge med en god kop varm chokolade. Vi kan også kalde disse luftige boller for teboller eller bamseboller - kært barn har mange navne :)

NYHED! Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

Fødselsdagsboller

150 g Smør
3 dl Mælk
25 g Gær
3 spsk Sukker
1 tsk Groft salt
500 g Hvedemel

Pensling

Æg

Sådan gør du

Fødselsdagsboller

  • Smelt smørret i en gryde og hæld det i en stor skål. Tilsæt mælk og opløs gæren heri. Tilsæt sukker og salt.
  • Tilsæt melet (hold ca. ½ dl mel tilbage) og slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 min.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og form til 12 boller. Lad dejen efterhæve tildækket i ca. 1 time.
  • Pensl med æg og bag midt i ovnen - til de er gyldne ca. 15-20 min. ved 200° - traditionel ovn.

Hvis du vil lave flere boller, kan du sagtens det. Men bag kun 1 plade boller ad gangen i ovnen, da det giver det bedste resultat.

Måske synes du at bollerne skal være større for at de berettiger til navnet Bamseboller eller Teboller? Så former du blot dejen til 8 boller i stedet for 12. VIl du bage kakaoboller, så udskifter du blot mælken med kakaomælk - det giver bollerne en let smag og farve af kakao.

Du kan sagtens bage dine fødselsdagsboller flere dage i forvejen. Kom de nybagte, afkølede boller i fryseren. Tag bollerne direkte fra fryseren og ind i en kold ovn på dagen. Lun fødselsdagsbollerne ved 200° (traditionel ovn) i ca. 15 min.

Spørgsmål om fødselsdagsboller

Hvad skal der til for at bage perfekte fødselsdagsboller? Denne spørgsmål og svar-sektion finder du svar på de mest stillede spørgsmål og vi guider dig gennem vanskelige dele af opskriften, så du kan nyde dejligt luftige og lækre boller.

Hvordan får man en blank og gylden overflade på bollerne?

Pensl bollerne med sammenpisket æg lige inden bagning for at få en blank og gylden overflade. Pisk et æg i en skål, og fordel et tyndt lag med en bagepensel, når bollerne har hævet færdigt. Penslingen med æg giver den flotteste glans og farve.

Skal mælken være lun eller kold?

Mælken bliver lun når den tilføjes den smeltede smør. Mærk efter med fingeren, inden du opløser gæren i blandningen. Smør- og mælkeblandingen må ikke være kold eller for varm, fordi gæren skal opløses i lun væske for at få dejen til at hæve. Er blandingen for kold, hæver dejen langsomt og du må tillægge ekstra hævetid. Er den for varm, kan gæren dø, og dejen hæver ikke.

Hvorfor skal jeg holde lidt mel tilbage?

Hold lidt mel tilbage, så du kan justere dejens konsistens, mens du ælter og former fødselsdagsbollerne. Mel reagerer forskelligt alt efter luftfugtighed og temperatur. Hvis du tilsætter det hele på én gang, kan dejen blive for tør eller kompakt. Ved at vente med den sidste del mel sikrer du en blød og smidig dej, som giver lettere og mere luftige boller. Det sidste mel bruger du også til at drysse på bordet når du ælter bollerne, så dejen ikke klistrer, men uden at den bliver for fast.

Hvorfor efterhæver man bollerne inden bagning?

Efterhævning giver dejen tid til at åbne sig efter formning, så bollerne bliver luftige og får en jævn størrelse. Når du lader de formede boller hvile tildækket i cirka en time, fortsætter gæren med at danne luftbobler, som fanges i dejen og skaber volumen og en blød konsistens. Pausen glatter også overfladen, så æggepenslingen giver et flot og ensartet resultat.

Hvordan kan jeg fryse fødselsdagsboller?

Ja, bollerne kan fryses. Lad først bollerne køle helt af på en bagerist, så dampen kan slippe ud og undgå, at de bliver bløde. Når bollerne er helt afkølede, læg dem i en lufttæt pose og pres luften ud for at bevare friskheden bedst muligt. Bollerne kan opbevares i fryseren i op til tre måneder.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

12958 kJ / 3097 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1275 kJ / 305 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 7,5 % 5,6 g
Fedt: 37,9 % 13,1 g
Kulhydrat: 54,6 % 41 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/fodselsdagsboller/