Grødboller

Grødboller

60+ min
Fryseegnet
Grødboller - nemme, lækre og lynhurtige at bikse sammen. Grødbollerne kan laves på en rest havregrød, risengrød, fuldkornsgrød eller lignende. Dejen til grødboller er hurtig at røre sammen - og kan hæve enten natten over i køleskabet eller blot et par timer på køkkenbordet, alt efter hvornår du gerne vil servere de nybagte grødboller... Den fugtige dej sætter du på bagepladen med en ske - så du skal slet ikke have fingrene i dejen. At bruge en rest grød til at bage boller med, er en rigtig god ide, for grødboller er saftige og holder sig friske længere. Grødboller er også ideelle til madpakken.
https://www.arla.dk/opskrifter/grodboller/

Sådan gør du

Bagetid:

18-20 min. ved 250° - traditionel ovn.

Dej til grødboller
  • Kom vand, yoghurt, gær, havregrød og honning i en stor skål. Rør til gæren er opløst.
  • Tilsæt mel og salt. Rør dejen godt sammen med en ske - dejen skal være fugtig.
  • Drys blandede frø, korn og/eller kerner oven på dejen. Dæk skålen med husholdningsfilm eller et låg. Stil dejen til hævning - enten i køleskabet natten over eller på køkkenbordet i 1½ time.
  • Tænd ovnen og sæt en bageplade til opvarmning i ovnen.
  • Tag den varme bageplade ud af ovnen og læg bagepapir herpå. Sæt 10-12 klumper af dej på pladen - brug en ske, som du dypper i koldt vand mellem hver bolle.
  • Sæt straks pladen i ovnen og bag bollerne til de er gyldne og gennembagte. Træk de varme grødboller over på en bagerist og lad dem køle af.

For ekstra sprøde boller: Smid ca. 1 dl koldt vand ind i bunden af den varme ovn samtidig med, at du sætter bagepladen med grødbollerne ind. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen. Grødbollerne bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Du kan også stille en bradepande i bunden af ovnen, når du tænder den - og smide det kolde vand heri i stedet for i bunden af ovnen.

Havregrødsbollerne er geniale at bage, hvis du har en rest grød i overskud. Og det har man ofte, hvis man skraber gryden... Hvis du ikke har en rest grød, så kog en lille portion havregrød bestående af 1 dl vand, 1 dl mælk og 1 dl havregryn. Så får du en portion grød, som passer til denne opskrift på grødboller.

Energiindhold for hele retten:

8988 kJ / 2148 kcal

Næringsindhold pr. 100g

794 kJ / 190 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,7 g
Protein: 13 % 6,1 g
Kulhydrat: 69 % 32,2 g
Fedt: 18 % 3,9 g
Mere inspiration

Har du ikke en rest grød 'på lager'? Find opskriften på den bedste havregrød lige her...

Havregrød
15 min
Havregrød
(159)
Relateret video
Grødboller

Ingredienser

Dej til grødboller
3 dl Lunken vand
100 g Yoghurt naturel, græsk yoghurt, skyr eller tilsvarende
20 g Gær
150 g Kold havregrød, risengrød eller anden grød
1 tsk Honning
450 g Hvedemel (ca. 7 dl)
2 tsk Groft salt
Drys
ca. 1½ dl Blandede sesamfrø, birkes, græskarkerner, havregryn, rugflager eller andet