Maden

Magre mejeriprodukter som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost har en plads i Fødevarestyrelsens De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima*. I Arla vil vi gerne bringe både gode produkter og masser af madinspiration til bordet.

ER MÆLK EN DEL AF VORES KOST I FREMTIDEN?

Måske har du hørt spørgsmålet før: Hører mælk til i fremtidens kostvaner? Og hvad så med klimaet? 

Ifølge FN’s organisation for fødevarer og landbrug, FAO, og Verdenssundhedsorganisationen WHO kan mejeriprodukter i moderate mængder indgå som en del af en sund kost, selvom produktionen af mejeriprodukter har en påvirkning på miljøet. Hvorfor? Fordi mælk er en kilde til calcium, protein og andre næringsstoffer, samtidig med at det er relativt billigt og nemt at have med at gøre. 

ER MÆLK EN DEL AF VORES KOST I FREMTIDEN?

Et glas af det gode

Når du skænker et glas mælk, fylder du også glasset med næringsstoffer. Med et stort glas mælk (250 ml) får du dækket cirka halvdelen af dit daglige behov for calcium, vitamin B2, vitamin B12, fosfor og jod. Og med et stort glas mælk (250 ml) er 20% af dit kalium-behov dækket.  

*Et glas mælk indeholder cirka 250 ml. Når man udregner dagligt referenceindtag på en fødevare, sker det normalt pr. 100 gram.  

Derfor følger her tal på dagligt referenceindtag for 100 g. minimælk: Calcium: 123.8 mg/100g (15% af dagligt referenceindtag) Vitamin B2: 0.17 mg/100g (12 % af dagligt referenceindtag) Vitamin B12: 0.49 ug/100g (20% af dagligt referenceindtag) Fosfor: 96.9 mg/100g (14% af dagligt referenceindtag) Jod: 24.3 ug/100g (16% af dagligt referenceindtag) Kalium: 157.8 mg/100g (8% af dagligt referenceindtag)

Et glas af det gode

Madvaner på skoleskemaet

Vi tror på, at det er vigtigt, at kommende generationer lærer om gode kostvaner, og hvordan man selv kan lave lækker og nærende mad. Derfor støtter Arla i Danmark Arla Fonden, som arbejder for at inspirere børn og unge til bæredygtige madvaner med den gode madoplevelse i centrum. 

Arla Fonden arrangerer for eksempel Madlejr. På Madlejr bliver skolebørn inspireret gennem viden og praktisk erfaring i køkkenet på en fire dages lejrskole. Mere end 10.000 danske børn har deltaget i Madlejr.   

Med Arla Food Movers har vi udviklet undervisningsmaterialer, som skolelærere landet over kan arbejde med. Her er der fokus på kritisk tænkning, vaner og klassens fællesskab – når det kommer til mad, bevægelse og andre vaner.  

Madvaner i skolen

Et univers af inspiration

arla.dk/opskrifter kan du finde masser af opskrifter og madinspiration, og er du sulten efter endnu mere, så følg os på Instagram eller TikTok! Vi deler dagligt spændende opskrifter, tips og tricks til madlavning fra Arlas inspirationskøkken, hvor Britta, Malene og Martin tryller lækkerier frem for de over 300.000 følgere. 

Uanset om du er på udkig efter nemme hverdagsopskrifter, festlige retter eller søde fristelser, finder du det på vores profiler. Vi er altid klar til at besvare spørgsmål og dele vores passion for madlavning.  

Grøntsager

Meget mindre madspild

Madspild er spild af tid og penge og er en unødig belastning af miljøet. Hvorfor? Fordi når mad havner i skraldespanden i stedet for i maven, går alle de ressourcer, der er blevet brugt til at lave maden, til spilde.  

Derfor arbejder vi på at reducere vores spild allerede inden maden når din indkøbskurv - og vi ønsker at hjælpe dig med at reducere dit spild af mad derhjemme. 

Ønsker du lidt hjælp til at mindske madspild? Vi deler masser af inspiration og viden på for eksempel arla.dk, Instagram – og i efterårsferien er vi med til at åbne dørene til Madspildsskolen, hvor familier kan lære at lave mad af rester.

Meget mindre madspild

Mælk er mere end mælk

I Arla samarbejder vi med forskere og eksperter – lige fra dem i gummistøvler til dem i hvide kitler - om at finde løsninger, så vi kan producere mælk og samtidig tage hensyn til jordens ressourcer.

Læs mere her

*For at læse mere om Fødevarestyrelsens Officielle Kostråd, klik her