Madvaner

10.000 madmodige børn har været på MADlejr

10.000 madmodige børn har været på MADlejr

MADlejr er en lejrskole, hvor børn i 6. og 7. klasse bliver madkloge, madmodige og udrustet til at tage vare på egen sundhed. De første 10.000 børn har været afsted, og fremover kommer 3.000 børn afsted årligt.

Børnene bliver sat til at lave mad af en nyslagtet kylling. De skal filetere en fisk. Og de skal lave aftensmad af rester fra de forrige dage.

10.000 skoleelever fra hele Danmark har i løbet af MADlejrs seks års levetid lært gode madvaner på en af de to madlejrskoler på Helnæs på Sydfyn og i Højer i Sønderjylland.

Dermed er børnene blevet kloge på mad, nye grøntsager, nye tilberedningsmåder og på, hvordan man undgår madspild. Og forhåbentlig er de blevet madmodige, selvhjulpne og har fået succesoplevelser, der giver lyst og gåpåmod i køkkenet – også når de kommer hjem.

Det er Arla Fonden, der står bag MADlejr. Arla Fonden er selvejende, men bliver støttet af Arla med 10 millioner kroner årligt. Både Arla Fondens og Madlejrs formål er at inspirere børn og unge til at forandre deres daglige vaner, så de får bedre livsstil og større trivsel.

Direktør Sanne Vinther er stolt af, at de første 10.000 børn er kommet igennem forløbet.

”De her børn er jo taget hjem til deres familier, hvor de har givet deres viden og lyst til madlavning videre til både forældre og søskende. Så det er jo faktisk 10.000 familier, der er blevet påvirket gennem de sidste seks år,” siger Sanne Vinther.

I begyndelsen af 2020 stod Arla Fonden bag en helt ny undersøgelse, ’Børn, Unge og Mad’, hvor 1.000 børn for første gang nogensinde er spurgt ind til deres tanker og erfaringer med mad. Blandt meget andet viser tallene, at kun 22 procent af danske børn har erfaring med at lave et helt måltid fra bunden.

”Arla Fonden arbejder for at øge børns viden om og lyst til at lave mad. Undersøgelsen har givet os en ny forståelse af børnene, der i sidste ende kommer børnene til gavn. Og det er tiltrængt. For tallene viser også, at alt for mange børn ikke kommer med i køkkenet derhjemme,” siger Sanne Vinther.

Sanne Vinther har gennem årene tilbragt rigtig meget tid i køkkenet med de unge på MADlejr, og uge efter uge har hun set børnene ændre holdning til køkkenet og maden.

”Mange danske børn ved ikke, hvordan man finder rundt i et køkken og har et meget lavt kendskab til råvarer. Men der sker noget med deres tankesæt, når de kommer på MADlejr. De bliver pludselig madmodige og nysgerrige og kan godt spise broccoli eller fisk, når de har været med til at lave det selv,” siger Sanne Vinther.

Fakta

  • De 10.000 børn på MADlejr har lavet mad af over 50.000 æg, 13.000 fladfisk, 8.000 kilo mel og 4.000 kilo gulerødder.
  • 90 procent af eleverne mener, at de får højt udbytte af undervisningen.
  • Over 90 procent af lærerne siger, at de bliver inspireret til deres egen og efterfølgende undervisning.
  • Tallene stammer fra en spørgeskemaundersøgelse, hvor flere end 6.000 elever og deres lærere er blevet spurgt om deres oplevelse af MADlejr.

Om Arla fonden og MADlejr

Arla Fonden blev etableret i 2012 af Arla Foods, som hvert år donerer 10 millioner kroner til fonden. Arla Fonden kan ikke søges, da midlerne bruges til at drive MADlejr Helnæs på Sydfyn og MADlejr Højer i Sønderjylland med fokus på madkultur og maddannelse for fra 6. og 7. klasses elever fra hele landet.

Læs mere

Hvad er MADlejr?

MADlejr er et nøje tilrettelagt forløb, der er bygget op over tre faser, hvor elever og lærere bliver involveret fra start til slut – med en helt særlig lejrskole som omdrejningspunkt. Før en MADlejr sættes emnerne mad, sundhed og natur på skoleskemaet. Under MADlejr arbejder eleverne med måltider, råvarer, sundhed og bæredygtighed gennem en lang række forskellige aktiviteter. Og efter MADlejr skal klassen arbejde videre med temaerne, bl.a. via en udfordring, som de får med sig fra opholdet.