Forberedelse af en fest

Forberedelse af en fest

For at en fest kan blive god, er det vigtigt med planlægning, så man selv kan nyde fest og gæster. Vi har samlet en række gode råd, som kan hjælpe dig under forberedelse af festen.

Anledning

Hvad er anledningen til at holde festen, og hvilken slags fest skal det være? Måske er der et bestemt tema, der passer til anledningen. Tænk også på årstiden, og hvor festen skal finde sted. Om sommeren kan festen holdes i fx haven, som skovtur, sejltur.... mulighederne er mange.

Invitation

Det er dejligt at modtage en smuk festinvitation. Lav en personlig invitation der passer til festens tema og inviter gæsterne i god tid - gerne 1 - 2 måneder før ved en større fest. Husk at få svar ca. 14 dage inden festen.

Fysiske faciliteter

Hvor mange skal inviteres til festen, og skal gæsterne sidde eller stå? Begynd i god tid at overveje lokaler, borde og stole, service, duge og servietter samt underholdning. Duge, service, borde og stole kan man leje. Servicet kan også være en kombination af paptallerkener, papirdug og rigtigt bestik. Husk bordpynt, bordkort/-plan samt gavebord og vaser til blomster.

Komfur, køl og frys

Ved festlokalet skal der være gode køleskabsforhold, komfur og ovne samt opvaskemaskine - og også gerne god køkkenbordsplads. Tjek også garderobe og toiletforhold.

Hjælp i køkkenet?

Hvis du skal have mange gæster, må du overveje, om du skal låne eller leje ekstra ovn, køleskab, fryser, og om pander og gryder er store nok. Husk viskestykker, karklude og skarpe knive! Tænk også over om du skal have hjælp i køkkenet.

Buffet

Tænk på om gæsterne kan sidde bekvemt. Man beregner min. 50 cm pr. person ved et spisebord. Og sørg også for at der er god plads, hvis gæsterne skal gå omkring en buffet. Skal du have stor fest, kan det være en fordel med to ens buffetborde, så flere gæster hurtigere kan komme omkring buffeten.

To do lister

Når du ved, hvilke retter du vil servere, og hvor meget mad du skal købe, kan det være en hjælp at lave lister - dels indkøbslister der deler sig over flere dage og arbejdslister, så opgaverne også bliver fordelt. Og overvej om du kan uddelegere nogen af arbejdsopgaverne.

Anretning

Anretning af maden betyder meget, da vi også spiser med øjnene. Hvis du serverer buffet, så overvej om forretten kan anrettes og stå klar ved hver kuvert, det indleder festen på en god måde. Og sæt ikke al maden på bordet på én gang. Fyld fadene op undervejs - og sørg for at anrette de varme retter på varme fade, evt. placeret på varmeplader, så maden forbliver varm. På samme måde kan smør og andre meget kolde retter placeres på et koldt underlag fx indpakkede fryseelementer.

Har du set vores temaopdelte side med madopskrifter? Her har vi samlet en række opskrifter opdelt på forskellige fest-temaer og mærkedage, hvor du kan finde inspiration til din næste fest.