Rismousse med kold appelsinsauce

5 timer
Arbejdstid: 50 min
Rismousse med kold appelsinsauce

Denne rismousse er en lækker nyfortolkning af den klassiske risalamande. Den cremede mousse kombineres med en frisk og syrlig appelsinsauce, der giver en spændende kontrast. En elegant og moderne dessert, der både hylder de velkendte smage og tilfører et friskt twist til de festlige anledninger.

Ingredienser

1 Vaniljestang
6 dl Mælk
75 g Grødris (ca. 1 dl)
3 blade Husblas
3 spsk Sukker
75 g Hakkede, smuttede mandler
¼ liter Piskefløde

Kold appelsinsauce

5 Økologiske appelsiner
3 spsk Sukker

Sådan gør du

  • Flæk vaniljestangen på langs.
  • Hæld mælken i en tykbundet gryde sammen med ris og vaniljestang. Læg tætsluttende låg på gryden.
  • Skru op på højeste trin. Når mælken perler let i kanten, skru ned til det lavest mulige trin for viderekogning. Kog grøden, stadig under låg, i ca. 35 min. eller til risene er møre. Rør i grøden af og til.
  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min. og tag vaniljestangen op af grøden.
  • Træk den udblødte husblas op af vandet med det vand der hænger ved og smelt den i den varme grød.
  • Rør sukker og mandler i og stil grøden til afkøling.
  • Pisk fløden til skum, vend det i grøden og smag til.
  • Skyl 6 portionsforme (a ca. 1½ dl) med koldt vand og fordel rismoussen heri. Stil formene tildækkede i køleskabet i mindst 3 timer.

Kold appelsinsauce

  • Skær 3 tynde midterskiver af den ene appelsin og skær skiverne i mindre stykker. Pres saften af resten af appelsinerne (ca. 3½ dl).
  • Bring saft, sukker og appelsinstykker i kog i en gryde. Kog ved jævn varme og uden låg i ca. 10 min.
  • Tag appelsinstykkerne op og kog videre i ca. 5 min., eller til der er ca. 2 dl appelsinsauce tilbage.
  • Læg appelsinstykkerne tilbage i saucen og smag til. Lad appelsinsaucen køle af.

Ved serveringen

  • Dyp skålene et kort øjeblik i meget varmt vand og vend rismoussen ud på portionstallerkener. Pynt rismoussen med enkelte appelsinstykker fra saucen og server resten af appelsinsaucen til - i små skåle.

Desserten kan tilberedes dagen før serveringen. Der kan tilberedes ½ portion dessert ekstra, hvis man blandt gæsterne har store dessertspisere. Rismousse kan også tilberedes i én stor skål. Fordel ved serveringen lidt appelsinsauce på 10 portionstallerkener og læg herpå 2 skefulde rismousse. Pynt med appelsinstykker.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10386 kJ / 2482 kcal

Næringsindhold pr. 100g

531 kJ / 127 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 9,5 % 3 g
Kulhydrat: 42,6 % 13,3 g
Fedt: 47,9 % 6,9 g
Relateret video Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

https://www.arla.dk/opskrifter/rismousse-med-kold-appelsinsauce/