Risalamande med passionsfrugt og krokant

23 timer 59 min
Arbejdstid: 1 time 20 min
Risalamande med passionsfrugt og krokant

Risalamande med passionsfrugt og krokant er et lækkert alternativ til den klassiske juledessert. Risalamanden kan også sagtens serveres til andre anledninger end jul - prøv fx at sætte den på menuen mortens aften.

Ingredienser

Risengrød

3 dl Vand
180 g Grødris (ca. 2½ dl)
1 liter Mælk

Risalamande

100 g Smuttede mandler
2 Vaniljestænger - kornene herfra
2 spsk Sukker
½ liter Piskefløde

Krokant

5 spsk Sukker (ca. 60 g)
50 g Mandler eller nødder, fx saltede pistacienødder (ca. 100 g med skal)

Passionsfrugtsirup

8 Passionsfrugter
1½ dl Friskpresset appelsinsaft
100 g Sukker (ca. 1¼ dl)

Sådan gør du

Risengrød

  • Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt mælk og bring grøden i kog ved kraftig varme og under omrøring.
  • Skru ned til svag varme, rør i gryden i ca. 1 min og læg låg på. Kog i ca. 40 min - rør af og til. Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold - gerne til næste dag.

Risalamande

  • Tag en mandel fra og hak resten.
  • Rør risengrød, vaniljekorn, sukker og de hakkede mandler sammen.
  • Pisk fløden til et let skum og vend ca. 1/3 af flødeskummet sammen med risengrøden. Fortsæt herefter med forsigtigt af vende resten af flødeskummet i grøden sammen med den hele mandel - hold evt. noget tilbage, hvis du foretrækker din risalamande lidt fastere i konsistensen.
  • Smag risalamanden til og stil den tildækket i køleskabet til servering.

Krokant

  • Lad sukkeret smelte i en pande ved jævn varme - til karamel - uden at det branker.
  • Tilsæt pistacienødder og vend dem hurtigt i karamellen.
  • Hæld nødder og karamel ud på et stykke bagepapir og lad det køle af.
  • Hak pistaciekrokanten groft.

Passionsfrugtsirup

  • Halver passionsfrugterne og skrab frugtkødet ud.
  • Hæld appelsinsaft, passionsfrugt og sukker i en gryde og bring det i kog ved kraftig varme under omrøring.
  • Skru ned til svag varme og lad det simre i ca 12 min.
  • Tag gryden af varmen og hæld siruppen gennem en fin sigte.
  • Server siruppen lun.

Du kan servere risalamanden med en appelsinsauce, hvis du ikke kan få fat på passionsfrugter. Brug 1,5 dl appelsinsaft i stedet for passionsfrugterne. Husk at putte en hel smuttet mandel i risalamanden, hvis du serverer den juleaften.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

18708 kJ / 4471 kcal

Næringsindhold pr. 100g

713 kJ / 170 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,6 g
Protein: 8,3 % 3,5 g
Kulhydrat: 39,5 % 16,6 g
Fedt: 52,2 % 10,1 g
https://www.arla.dk/opskrifter/risalamande-med-passionsfrugt-og-krokant/