Risalamande med kirsebærsauce

3 timer
Arbejdstid: 30 min
Fryseegnet
Risalamande med kirsebærsauce

Risalamande med kirsebærsauce hører til i julemåneden hos de fleste. Der findes et utal af måder at lave risalamande på, og hver familie har sine risalamandetraditioner og risalamande opskrift. Her kommer vores bud på den bedste risalamande, den er ikke al for sød og indeholder godt med flødeskum. Du kan lave risalamanden dagen før. Husk mandlen i risalamanden juleaften og glædelig jul!

Ingredienser

Risengrød

3 dl Vand
1 Vaniljestang
180 g Grødris (ca. 2½ dl)
1 liter Sødmælk

Risalamande

100 g Smuttede mandler
3 spsk Sukker
½ liter Piskefløde

Tilbehør

500 g Kirsebærsauce

Sådan gør du

Risengrød

  • Bring vandet i kog i en tykbundet gryde.
  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  • Kom ris, vaniljekorn og -stang i gryden og kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt mælk og bring grøden i kog ved kraftig varme og under omrøring.
  • Skru ned til svag varme, rør i gryden i ca. 1 min og læg låg på. Kog i ca. 40 min - rør af og til.
  • Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold - gerne til næste dag. Fjern vaniljestangen.

Risalamande

  • Tag en mandel fra og hak resten.
  • Rør risengrød, vaniljekorn, sukker og de hakkede mandler sammen.
  • Pisk fløden til et let skum og vend ca. 1/3 af flødeskummet sammen med risengrøden. Fortsæt herefter med forsigtigt af vende resten af flødeskummet i grøden sammen med den hele mandel - hold evt. noget tilbage, hvis du foretrækker din risalamande lidt fastere i konsistensen.
  • Smag risalamanden til og stil den tildækket i køleskabet til servering.
  • Server risalamanden med lun eller kold kirsebærsauce.

Risalamanden kan smages til med mere sukker eller det kan udelades helt - alt efter hvor sød man kan lide sin risalamande. Kog evt. risengrøden med en flækket vaniljestang - det giver ekstra dejlig vaniljesmag. Du kan lave kirsebærsaucen med kartoffelmel. Rør en jævning af den ene dl saft og 1 spsk kartoffelmel. Tag gryden af varmen og kom jævningen i på én gang - under omrøring. Smag kirsebærsaucen til.

Vaniljestangen kan erstattes med 2 tsk vaniljesukker. Er du i tidsnød, kan du køle risengrøden hurtigere ned ved at sprede det ud i et tyndt lag, fx i et fad eller på en bakke, før du stiller det på køl, evt. udenfor.

Du kan lave både risalamande og kirsebærsauce dagen før.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

18489 kJ / 4419 kcal

Næringsindhold pr. 100g

705 kJ / 169 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 7,5 % 3,1 g
Kulhydrat: 38,5 % 16 g
Fedt: 54 % 10,3 g
https://www.arla.dk/opskrifter/risalamande/