Madspildsbolle

1 time 5 min
Fryseegnet
Madspildsbolle

Her får du opskriften på de nemmeste og skønneste madspildboller, hvor du samtidig kan få ryddet op i køleskab og skuffer. Dejen til madspildsbollerne er rørt lynhurtigt sammen og sat på køl. Dagen efter sætter du de boller, du skal bruge på bagepladen med en ske. Genial opskrift, hvis du vil have friskbagte sprøde boller flere dage i træk – dejen kan gemmes og bages over flere dage. Ingredienserne kan du skifte ud, så brug blot den type, mejeri der er ved at løbe på dato i køleskabet, de grøntsager eller frugter, der er ved at blive kedelige i grøntsagsskuffen og de kerner, du har på hylderne.

Ingredienser

3 dl Kærnemælk, A38, yoghurt, ymer eller tilsvarende
5 dl Koldt vand
10 g Gær
100 g Frisk frugt og/eller grønt (fx gulerod, squash, rødbede, græskar, æble eller pære)
175 g Havregryn
1½ tsk Groft salt
650 g Hvedemel
2 dl Blandede kerner, fx solsikkekerner, græskarkerner, sesam, chia, birkes eller lignende

Sådan gør du

  • Kom syrnet mejeriprodukt, vand, gær, revet frugt og/eller grønt, havregryn og salt i en skål og rør det godt sammen.
  • Tilsæt hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske – dejen skal være fugtig. Drys kernerne på toppen af dejen.
  • Dæk skålen med fx et låg eller en pose og stil dejen i køleskabet natten over eller mindst 8 timer.
  • Tænd ovnen og sæt ovnens bradepande på nederste rille. Når ovnen er varm: Dyp 1 spiseske i vand og sæt klumper af den bløde dej på en plade med bagepapir (kun det antal boller, du vil bage).
  • Sæt straks bollerne i ovnen (ellers falder de sammen) og smid ca. 1 dl vand i den varme bradepande nederst i ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.
  • Bag bollerne i 15-20 min. ved 250° - varmluft – de bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen.
  • Træk de varme boller over på en bagerist og lad dem køle af. Gem resten af dejen i køleskabet til dagen efter, eller bag endnu en portion boller af resten af dejen.

Når dejskålen er tom, så laver du blot en ny portion dej i skålen. Du skal endelig ikke gøre skålen ren. Dejen, der er tilbage på kanterne virker som surdej, så det næste hold boller bliver kun endnu bedre.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

15196 kJ / 3632 kcal

Næringsindhold pr. 100g

825 kJ / 197 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,7 g
Protein: 11,6 % 5,6 g
Kulhydrat: 68,4 % 33,2 g
Fedt: 20 % 4,5 g
Relateret video Madspildsbolle

Se, hvordan du nemt laver skønne boller af rester af mejeriprodukter, frugt, grønt, gryn og kerner.

https://www.arla.dk/opskrifter/madspildsbolle/