Helstegt kylling i ovn

2 timer 20 min
Arbejdstid: 50 min
Helstegt kylling i ovn

Uhm! Kyllingesteg. En hel kylling i ovn bliver ekstra saftig og lækker med fyld af persille, citron og hvidløg. Helstegt kylling i ovn er en dejlig ret, som man aldrig bliver træt af. Skønt tilbehør der består af bagte rodfrugter og en herlig sovs. Så bliver det ikke meget bedre.

Ingredienser

Kylling

1 Kylling (ca. 1400 g)
8 Små fed hvidløg med skal
2 dl Kogende vand
½ tsk Groft salt
10 stilke Bredbladet persille
skallen fra 1 Citron (usprøjtet) - kun det gule
10 g Smør - smeltet
2 tsk Friskpresset citronsaft
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
2 dl Vand

Bagte rodfrugter

600 g Skrubbede kartofler i grove stykker
400 g Rødbeder i grove stykker
3 Persillerødder i grove stykker (ca. 400 g)
1 Sød kartoffel i grove stykker (ca. 200 g)
10 g Smør - smeltet
1½ tsk Groft salt

Sauce

¼ liter Madlavningsfløde
2 spsk Saucejævner
¼ tsk Groft salt
Evt. kulør

Pynt

Bredbladet persille

Sådan gør du

Kylling

  • Klip vingespidser og gump af kyllingen. Rens, skyl og tør den godt.
  • Skær bunden af hvidløgsfeddene, kom dem i en skål og hæld kogende vand over. Lad hvidløgene trække i ca. 3 min. og hæld vandet fra.
  • Drys kyllingen indvendigt med salt og fyld med persille, citronskal og hvidløg. Luk med en kødnål.
  • Bland smeltet smør og citronsaft og pensl kyllingeskindet med blandingen. Drys med salt og peber.
  • Læg kyllingen i et ovnfast fad og brun den øverst i ovnen ca. ½ time ved 225° - varmluft, med rygsiden opad, i ca. 20 min. Vend kyllingen og brun den med brystsiden opad i ca. 10 min.
  • Hæld vand i fadet, skru ned for ovnen og steg kyllingen færdig ca. ½ time ved 175° - varmluft. Gem skyen (ca. 2 dl).
  • Del kyllingen i 6-8 stykker lige inden serveringen - evt. inde ved bordet.

Bagte rodfrugter

  • Læg rodfrugterne på en plade med bagepapir. Bland dem med smør og salt og bag rodfrugterne nederst i ovnen ca. 10 min. ved 225° og derefter ca. ½ time ved 175° - varmluft.

Sauce

  • Si skyen fra kyllingen over i en lille gryde, tilsæt fløde og bring saucen i kog.
  • Tag gryden af varmen og tilsæt saucejævner. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tilsæt salt og smag til.

Du kan godt hælde skyen fra kyllingen 5-7 minutter før den er færdig, så du kan lave saucen mens kyllingen steger færdig.

Forår og sommer kan du fx servere en fyldig spidskålssalat til kyllingen.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10332 kJ / 2469 kcal

Næringsindhold pr. 100g

343 kJ / 82 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,6 g
Protein: 20,9 % 4,2 g
Kulhydrat: 44,2 % 8,9 g
Fedt: 34,9 % 3,2 g
https://www.arla.dk/opskrifter/kylling-i-ovn/