Kransekage

1 time 15 min
Arbejdstid: 1 time
Fryseegnet
Kransekage

Kransekage er nemmere at lave end du tror. Her en klassisk opskrift der udelukkende består af marcipan (eller meget finthakkede mandler), sukker og æggehvide. I Danmark har vi tradition for at spise kransekage, når der skal fejres noget specielt - og der ligger meget kærlighed i en hjemmelavet kransekage til de helt specielle anledninger. Her får du en kransekageopskrift med vejledning til, hvordan du kan bygge et kransekagetårn. Selvfølgelig kan du også bage kransekagen i stænger, stykker eller form til tal eller bogstaver.

Ingredienser

Kransekage

500 g Marcipan
100 g Sukker (ca. 1¼ dl)
Æggehvide
Flormelis til udrulning

Glasur

150 g Flormelis (ca. 3 dl)
1 Æggehvide

Sådan gør du

Kransekage

  • Smuldr marcipan i en skål og ælt den sammen med sukker og æggehvide - dejen er klistret.
  • Afvej dejen i 8 dele (se skema) og rul ud i 8 stænger, ca 1½ cm tykke - rul med en smule flormelis på hænder og bord.
  • Form hver stang til en ring og læg dem på en bageplade med papir.
  • Stil bagepladen på endnu en plade (en dobbelt bageplade gør at undersiden på kransekagen ikke bliver for mørk) og bag kransekageringene midt i ovnen - til de er gyldne ca. 15 min. ved 200° - traditionel ovn. Hold godt øje med dem, det kan pludselig gå stærkt.

Glasur

  • Rør flormelis og æggehvide sammen til en tyk og sej glasur.
  • Fyld den i et papirkræmmerhus, sprøjtepose eller plasticpose og klip et lille hul.
  • Sprøjt kransekagerne som på billedet eller find selv på et andet mønster.

Længde og vægt på ringene

  • 13 cm - 43 g kransekagemasse, 16 cm - 53 g, 19 cm - 63 g, 22 cm - 73 g, 25 cm - 83 g, 28 cm - 93 g, 31 cm - 103 g, 34 cm - 113 g.

Tegn cirkler med en passer på bagsiden af bagepapiret, så er det nemt at forme ringene ens og i den rigtige størrelse (den mindste ring skal være 4 cm i diameter, øg derefter diameter med 1 cm for hver ring).

Kransekage smager dejligt sammen med en sød champagne eller en champagnelikør af 1½ dl orangelikør og 2 flasker tør champagne.

Kan fryses uden glasur.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

13836 kJ / 3307 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1677 kJ / 401 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,1 g
Protein: 7 % 6,9 g
Kulhydrat: 62,2 % 61,4 g
Fedt: 30,8 % 13,9 g
https://www.arla.dk/opskrifter/kransekage/