Julecheesecake

10 timer
Arbejdstid: 50 min
Julecheesecake

Julecheesecake med pebernøddebund, brændte mandler og gløgg på toppen - så er den gode julestemning helt sikkert i hus! Denne julecheesecake kan du nemt gå hen og blive afhængig af at lave hvert år i december... Julecheesecaken er fantastisk lækker og konsistensen silkeblød - lige som en cheesecake skal være. Denne julecheesecake rummer mange af julens essentielle smagselementer - pebernødder, brændte mandler og gløgg. Er du ikke vild med gløgg, så server julecheesecaken med en gelé af solbærsaft på toppen. Julecheesecaken er også skøn uden gelélåg.

Ingredienser

Pebernøddebund

300 g Pebernødder
50 g Digestive kiks
150 g Smør - smeltet
Lagkageplast (ca. 8 cm bred)

Fromage

4 blade Husblas
1 Vaniljestang (kornene heraf) eller vaniljepasta i tilsvarende mængde
125 g Sukker (ca. 1½ dl)
¼ liter Piskefløde
1 spsk Appelsinskal (usprøjtet)
200 g Flødeost
¼ liter Creme fraiche
2 spsk Friskpresset appelsinsaft

Gløgggelé

2 blade Husblas
2 dl Gløgg

Pynt

100 g Grofthakkede brændte mandler
Guldstøv

Sådan gør du

Pebernøddebund

  • Kom pebernødder og kiks i et blenderglas og blend i ca. 30 sek. - til de er findelt. Kom kikseblandingen i en skål, tilsæt smør og rør blandingen godt sammen.
  • Spænd et stykke bagepapir fast mellem ring og bund i en springform (ca. 22 cm i diameter). Beklæd formen med lagkageplast.
  • Fordel blandingen i springformen, pres kiksbunden godt sammen og pres den halvt op ad siderne i springformen (ca. 4 cm). Stil bunden tildækket i køleskabet.

Fromage

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret. Pisk vanilje, resten af sukkeret, fløde og appelsinskal til et let skum.
  • Rør flødeosten blød med cremefraiche og vend blandingen i fromagen.
  • Varm appelsinsaften op. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved og smelt den i den varme appelsinsaft. Afkøl husblasblandingen med lidt af fromageblandingen og vend det i resten af blandingen.
  • Fordel fromagen over pebernøddebunden i springformen - der skal være ca. 1 cm op til kanten, så der er plads til geléen. Stil kagen tildækket i køleskabet til næste dag.

Gløgggelé

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min.
  • Varm imens 1 dl gløgg til lige under kogepunktet, tag gryden af varmen og smelt husblassen heri. Køl af med resten af gløggen.
  • Hæld meget forsigtigt geléen over fromagen i springformen, når den begynder at stivne og lad den stå i yderligere ca. 1 time i køleskabet.

Sådan anretter du kagen

  • Tag forsigtigt kagen ud af formen, fjern lagkageplast og stil den på et fad.
  • Drys brændte mandler og guldstøv i et 2 cm bredt bånd langs kanten af kagen og server.

Du kan også lave en solbærgele på toppen af julecheesecaken - i stedet for gløggeléen. Erstat de 2 dl gløgg med 2 dl koncentreret solbærsaft.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

24651 kJ / 5892 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1476 kJ / 353 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,6 g
Protein: 4,9 % 4,2 g
Kulhydrat: 29,8 % 25,8 g
Fedt: 63,4 % 25,3 g
Alkohol: 1,9 %
Relateret video Julecheesecake

https://www.arla.dk/opskrifter/julecheesecake/