Gule ærter
Gule ærter....det er en dejlig gammeldags ret som sagtens kan tåle et gensyn. Gule ærter er en dejlig fyldig suppe med grøntsager og hertil "sulemaden" fra suppen og andet lækkert, rustikt tilbehør. Fødevarestyrelsens nye officielle kostråd "Godt for sundhed og klima" siger, at vi skal spise flere bælgfrugter og mindre kød. I gule ærter er der flere bælgfrugter, men ikke så meget mindre kød, men det er da en start. Hvorfor ikke prøve nogle af de gode gamle retter som fx gule ærter af, hvis vi skal til at vænne os til at spise flere bælgfrugter. Traditionelt bruger man flæsk til gule ærter. Vi har valgt en mere mager nakkefilet, som også giver masser af smag til suppen.
Ingredienser
Suppe og kød
2 liter
Vand
|
|
---|---|
1 spsk
Groft salt
|
|
3 spsk
Grøntsagsbouillon-pulver eller suppevisk (se tip)
|
|
1 kg
Svinenakkefilet
|
|
1 kg
Medisterpølse
|
Flækærter
1 liter
Vand
|
|
---|---|
500 g
Gule flækærter
|
Grøntsager
4
Gulerødder i halve skiver (ca. 300 g)
|
|
---|---|
1
Persillerod i mundrette stykker (ca. 150 g)
|
|
½
Knoldselleri i mundrette stykker (ca. 350 g)
|
|
4
Porrer i 1 cm ringe (ca. 400 g)
|
|
5 stilke
Frisk timian
|
|
1 liter
Vand
|
|
1 tsk
Groft salt
|
Tilbehør
Friskkværnet peber
|
|
---|---|
400 g
Groft rugbrød
|
|
250 g
Syltede rødbeder
|
|
1 dl
Hakket persille
|
|
1 dl
Sennep - stærk eller mild efter smag
|
|
evt. 1 dl
Lagereddike
|
Sådan gør du
Suppe og kød
Flækærter
Grøntsager
Gule ærter
Flækærterne skal ikke sættes i blød, før du koger dem. I stedet for at bruge flækærter, kan du bruge forkogte, tørrede gule ærter. De skal blot overhældes med kogende vand og trække, før du rører dem igennem - se hvordan på pakken. Kan du få fat i sprængt (saltet) nakkefilet, kan du koge suppen uden salt og smage til med salt senere. Eddike giver en god friskhed til de gule ærter. Men de gør også ærterne mere stive i konsistensen. Nogen sværger til eddike i de gule ærter, andre er ikke til det.
Du laver en suppevisk ved at binde urterne sammen med en bomuldssnor egnet til madlavning. Du skal bruge: 10 persillestilke, 1 porretop, 3 stilke Frisk timian og selleritop eller 1 skive selleri.
Du kan lave en vegetarisk version af de gule ærter. Kog 500 g flækærter i 1½ liter grøntsagsbouillon sammen med en suppevisk. Tag suppevisken op og blend suppen. Smag til med salt og peber. Server med grøntsager (måske ekstra mange grøntsager) og tilbehøret (uden kødet naturligvis). Du kan evt. komme en dåse eller to skyllede hvide bønner i suppen, hvis den skal mætte godt.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
29195 kJ / 6978 kcal
Næringsindhold pr. 100g
382 kJ / 91 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1,7 g |
Protein: | 26,7 % | 6 g |
Kulhydrat: | 32,9 % | 7,4 g |
Fedt: | 40,4 % | 4,2 g |