Flæskesteg med sprød svær

1 time 55 min
Arbejdstid: 15 min
Flæskesteg med sprød svær

Flæskesteg med sprød svær kan være en af julens mange drillerier. Men med denne opskrift på sprød flæskesteg i ovn og lidt tips og tricks, er du godt på vej til at servere den perfekte flæskesteg med sprød svær. Tilberedning af flæskesteg er ikke svært at lære, men det kræver at man gør forsøget. Har du flæskesteg til overs kan du bruge det til pålæg, biksemad eller flæskestegssandwich.

Prøv en version med flere {grøntsager}

Ingredienser

Flæskesteg med sprød svær

1½ kg Flæskesteg - grisekam med ridset svær
2 tsk Fint salt
ca. ½ liter Kogende vand

Sådan gør du

Sådan laver du en flæskesteg med sprød svær

  • For at få sprødt svær på flæskestegen er det vigtigt, at sværen er ridset helt igennem, også på siderne - men undgå at ridse ned i kødet. Sker det, trænger kødsaften op gennem sværen og gør det sværere at få den sprød. Brug god tid på at skille sværene ad og gnide dem omhyggeligt med salt - det får fedt og væske til at løbe fra stegen, hvilket er udgangspunktet for et sprødt sværd. Beregn 1 god tsk fint salt pr. kg kød.
  • Læg derefter flæskestegen i en bradepande med sværene nedad. Hæld kogende vand i bradepanden så sværene er dækket. Bag flæskestegen i 20 min. ved 200° - varmluft.
  • Vend så stegen om, kom den evt. på en rist. Sørg for at sværen ligger så vandret som muligt. Brug evt. et stykke kartoffel til at lægge under stegen, så den ligger lige. Kom evt. laurbær og urter i væden, hvis der skal laves sauce.
  • Bag flæskestegen i 1½ time ved 200° - varmluft. Stegetiden er længere, hvis det er en større flæskesteg.
  • Tjek sværen efter 1 time. Hvis ikke den er ved at være sprød, kan du skrue temperaturen op på 250° - varmluft de sidste 20-30 min. For at få et boblende svær skal temperaturen op på 225-250° - grill (hold godt øje med stegen) de sidste ca. 10 min.
  • Lad stegen hvile utildækket i 15-20 min. Temperaturen vil stige under hviletiden. En flæskesteg er rosa og saftig ved 65° og gennemstegt ved 70°.

Saftigt kød opnås ved at bruge et stegetermometer. Sørg for at stegetermometrets spids sidder midt i stegen. Hold øje med kernetemperaturen. Når den er 55°, skal du tjekke om sværen er sprød. Er sværen sprød, fortsættes stegningen til kernetemperaturen er 65°. Er kernetemperaturen på 65°, og sværen ikke er sprød, kan du tage sværen af flæskestegen og grille sværen i ovnen. Pak stegen uden svær ind, så den holder sig varm.

Ribbensteg er mere fed end svinekam (flæskesteg). Stegetermometer er ikke nødvendigt i en ribbensteg, da det er meget svært at stege en ribbensteg tør. Sagt med andre ord - kødet bliver ikke tørt, selv om det steger lidt længere end anbefalet, men det svinder mere. Ribbensstegen stilles midt i ovnen, og stegetiden er ca. 1½ time.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

15078 kJ / 3604 kcal

Næringsindhold pr. 100g

749 kJ / 179 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: -
Protein: 32,6 % 14,4 g
Kulhydrat: 0 %
Fedt: 67,4 % 13,6 g
Relateret video Flæskesteg med sprød svær

Der findes flere metoder til at opnå knasende sprødt svær. Karolines Køkkenskole viser dig her én metode, hvor du koger fedtet fra flæskesværen i vand. Dette sikrer dig en perfekt flæskesteg med sprød svær.

https://www.arla.dk/opskrifter/flaskesteg-med-sprod-svar/