Farseret kalkun og svamperagout

3 timer 10 min
Arbejdstid: 1 time 20 min
Farseret kalkun og svamperagout

Farseret kalkun som vi især kender den fra USA. Farsen giver god smag og modvirker at kalkunen bliver tør. Server med svamperagout, kartofler og grønt.

Ingredienser

1 Kalkun (ca. 3⅘ kg)
50 g Lyst brød uden skorpe
2 dl Mælk
3 Finthakkede bananskalotteløg
2 Æg
3 spsk Frisk timian
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
700 g Hakket kalvekød (ca. 12% fedt)
1¼ liter Vand
50 g Smør
1 tsk Groft salt

Svamperagout

50 g Smør - delt i 4 portioner
12 Bananskalotteløg i kvarte
450 g Champignoner i halve
225 g Markchampignoner i halve
100 g Østershatte revet i strimler
75 g Rensede små shiitakesvampe
½ liter Mælkesauce
1½ tsk Groft salt

Pynt

Hakket bredbladet persille

Tilbehør

500 g Dampede grønne bønner
2½ kg Faste kartofler

Sådan gør du

  • Udben kalkunen - eller få slagteren til at gøre det. Del skroget i 3-4 stykker og læg dem sammen med vingespidser, kråse og hjerte i ovnens bradepande.
  • Lad brødet trække i mælken i ca. 1 min. Tilsæt løg, æg, timian, salt, peber og kalvekød og rør farsen godt sammen.
  • Fyld farsen i kalkunen og sy den sammen med bomuldssnor. Bind bomuldssnor om kalkunen 3-4 steder så den forbliver rund.
  • Læg kalkunen med brystet opad på ovnens rist. Kom vand og smør i bradepanden og læg risten ovenpå.
  • Drys kalkunen med salt og steg den midt i ovnen ca. 2 timer ved 200° - traditionel ovn. Dryp med stegesky 4-5 gange under stegningen.
  • Tag kalkunen ud og mål med et stegetermometer farsens centrumstemperatur. Den skal være ca. 75°.
  • Lad kalkunen hvile tildækket i ca. ½ time.

Svamperagout

  • Si stegeskyen over i en stor, tykbundet gryde og kog skyen ved kraftig varme og uden låg til der er ca. 2 dl.
  • Smelt en portion smør i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løgene i ca. 5 min. og tag dem op.
  • Gyldn en portion smør i panden. Steg champignonerne ved kraftig varme i ca. 7 min. og tag dem op.
  • Gyldn en portion smør og steg markchampignonerne i ca. 5 min. Tag også dem op.
  • Lad den sidste portion smør gyldne og steg østershatte og shiitakesvampe i ca. 1 min.
  • Kom mælkesauce i gryden med den indkogte sky og bring det i kog. Tilsæt løg, svampe og salt.
  • Varm svamperagouten igennem og smag til.

Ved serveringen

  • Skær vingerne af og skær derefter kalkunen i skiver.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

42486 kJ / 10154 kcal

Næringsindhold pr. 100g

373 kJ / 89 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 44,2 % 9,7 g
Kulhydrat: 22,4 % 4,9 g
Fedt: 33,4 % 3,4 g
Relateret video Sådan parterer du kylling

Har du brug for hjælp til partering? Se hvordan du parterer kylling og andre fjerkræ som and, kalkun og gås med Karolines Køkkenskole.

https://www.arla.dk/opskrifter/farseret-kalkun-og-svamperagout/