Enebærgryde med bagt kartoffelmos

1 time 30 min
Arbejdstid: 30 min
Enebærgryde med bagt kartoffelmos

Enebærgryde - en ren klassiker, som efterhånden er blevet til en retroret. Sæt gryden på bordet og nyd på samme tid gamle minder og dejlig mad. Sammenkogte retter, bl.a. denne enebærgryde, var populær gæstemad i 80'erne - og kartoffelmos optrådte i nye spændende variationer - blandt andet i denne: Bagt kartoffelmos.

Ingredienser

Enebærgryde

50 g Smør
1 kg Mørt grisekød i tynde strimler, fx skinkekød
6 Tørrede enebær
½ tsk Tørret rosmarin
2 dl Piskefløde
¼ liter Creme fraiche 38%
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Kulør
Evt. saucejævner

Bagt kartoffelmos

1 kg Skrællede kartofler i mindre stykker
1 liter Vand
50 g Smør
½ dl Piskefløde
3 Æg
75 g Hasselnøddekerner
1½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber

Tilbehør

900 g Dampet broccoli

Sådan gør du

Enebærgryde

  • Lad smørret blive gyldent i en tykbundet gryde. Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig. Kom alt kødet tilbage i gryden.
  • Knus enebær og rosmarin – fx i en morter. Tilsæt krydderierne sammen med piskefløde, cremefraiche, salt og peber.
  • Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 1 time.
  • Tilsæt kulør og smag til. Enebærgryden kan evt. jævnes.

Bagt kartoffelmos

  • Kog kartoflerne i vand i ca. 20 min., til de er godt møre.
  • Hæld vandet fra, damp kartoflerne tørre og mos dem med smør og fløde.
  • Del æggene og pisk æggeblommerne i en ad gangen. Pisk mosen godt igennem. Tilsæt hasselnøddekerner, salt og peber. Smag til.
  • Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen. Fordel mosen i 6 smurte portionsforme og bag dem midt i ovnen ca. 25 min. ved 225° - traditionel ovn.
  • Server straks den bagte kartoffelmos sammen med enebærgryde og dampet broccoli.

Kartoffelmosen kan også bages i en smurt souffléform – bagetiden er ca. 35 min. ved 200° - traditionel ovn.

Du kan forberede enebærgryde og kartoffelmos nogle timer i forvejen, så det blot mangler opvarmning og bagning. Hasselnøddekernerne kan udelades.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

22469 kJ / 5370 kcal

Næringsindhold pr. 100g

473 kJ / 113 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 22,1 % 6,2 g
Kulhydrat: 16,4 % 4,6 g
Fedt: 61,5 % 7,9 g
Relateret video Hvordan koger man broccoli

Få tips til hvordan du nænsomt koger broccoli med Karolines Køkkenskole.

https://www.arla.dk/opskrifter/enebargryde-med-bagt-kartoffelmos/