Crème brûlée

4 timer
Arbejdstid: 30 min
Crème brûlée

Crème brûlée er muligvis den mest velkendte, franske dessert, der består af en fløjlsblød creme, tilsat vanilje og gemt under et knasende sprødt lag sukker. Crème brûlée betyder "brændt creme" - og det er lige præcis, hvad det er - en bagt creme med et tyndt lag sukker, der karamelliseres - fx. med en gasbrænder. Og voilà - så er din crème brûlée klar til servering. Perfekt til gæstemiddage eller som nytårsdessert.

Ingredienser

Creme brulée

4 Æggeblommer
85 g Sukker (ca. 1 dl)
½ Vaniljestang - kornene heraf
¼ liter Piskefløde
1 dl Mælk
1 spsk Sukker

Sådan gør du

Creme brulée

  • Rør æggeblommer, sukker og vaniljekorn sammen med en ske. Rør herefter fløde og mælk i æggeblandingen.
  • Sigt blandingen og fordel den i 4 ovnfaste skåle (a ca. 2 dl). Stil skålene på en bageplade og bag dem midt i ovnen ca. 50 min. ved 125° - traditionel ovn.
  • Cremen skælver når du tager den ud af ovnen, men sætter sig når den er afkølet.
  • Stil creme brulérne i køleskabet i mindst 3 timer - uden at dække dem til.

Ved serveringen

  • Drys de iskolde creme bruléer med sukker og brænd dem med en gasbrænder til sukkeret er smeltet og har taget farve.
  • Server straks.

Cremen må ikke begynde at boble/koge når du bager den. Gør den det så skynd dig at skrue ned for varmen - for muligvis bager din ovn højere end den indstillede temperatur. Cremen skal have en "glat" overflade. Har du ingen gasbrænder - så stil skålene med creme brulé i et iskoldt vandbad - gerne med isterninger i vandet. Drys med sukker og grill øverst i ovnen til sukkeret lige er smeltet og gyldent - hold godt øje, for pludselig går det stærkt. Tag skålene ud og server straks.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

6171 kJ / 1475 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1210 kJ / 289 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: -
Protein: 5,1 % 3,6 g
Kulhydrat: 30,2 % 21,5 g
Fedt: 64,7 % 21,2 g
Relateret video Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

https://www.arla.dk/opskrifter/creme-brulee/