Brunkager

20 timer
Arbejdstid: 30 min
Fryseegnet
Brunkager

Brunkager er klassiske småkager til jul - ja, de er selve duften af jul. Når du går i gang med denne opskrift på brunkagedejen, så gør gerne flere små ruller dej klar, læg dem i fryseren og bag friske brunkager i en håndevending. De nemme brunkager er sprøde, lækre og velkrydrede. Hjemmebagte brunkager er gode til andet end lækkeri til kaffe og gløgg - brunkager smager nemlig også rigtig godt til blåskimmelost.

Ingredienser

Brunkagedej

250 g Smør i mindre stykker
125 g Lys sirup (ca. ¾ dl)
250 g Sukker (ca. 3 dl)
1 spsk Stødt kanel
1 tsk Stødt nellike
100 g Hakkede, smuttede mandler
25 g Finthakket sukat
1¾ tsk Potaske
1 spsk Vand (lillefingervarmt)
500 g Hvedemel (ca. 8½ dl)

Sådan gør du

Brunkagedej

  • Kom smør, sirup og sukker i en stor gryde. Lad det smelte ved jævn varme og under omrøring - det må ikke koge.
  • Kom den søde smørblanding i en skål og tilsæt kanel, nellike, mandler og sukat.
  • Rør til blandingen er halvkold (ca. 28°).
  • Opløs potasken i vandet og rør det i den krydrede, søde smørblanding sammen med melet - lidt efter lidt (hold evt. noget af melet tilbage).
  • Del dejen i 3 portioner og tril dem til ruller (ca. 4½ cm i diameter). Stil brunkagedejen tildækket i køleskabet i mindst 1 døgn.
  • Skær rullerne i meget tynde kager og læg dem på plader med bagepapir.
  • Bag brunkagerne øverst i ovnen ca. 7 min. ved 175° - traditionel ovn. Lad dem køle af på en bagerist.

Du kan erstatte halvdelen af mandlerne med pistacienødder.

Dejen kan fryses i stænger. Pak dem godt ind i fx film og derefter en plasticpose egnet til madvarer.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

23461 kJ / 5607 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1843 kJ / 440 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3,2 g
Protein: 4,7 % 5,1 g
Kulhydrat: 53,3 % 57,7 g
Fedt: 42 % 20,9 g
https://www.arla.dk/opskrifter/brunkager/