Brunede kartofler

45 min
Arbejdstid: 45 min
Brunede kartofler

Brunede kartofler er en klassiker til julemiddagen. Følg denne nemme opskrift på brunede kartofler, og du er sikker på de bliver helt perfekte. Den eneste hemmelighed er nemlig tålmodighed. Du kan koge og pille kartoflerne dagen i forvejen, brune dem i god tid før julemiddagen og så varme de brunede kartofler op lige før spisetid. Se tips og tricks til brunede kartofler i videoen eller under tips længere nede.

Ingredienser

100 g Sukker
30 g Smør
800 g Pillede, kolde små kartofler
1 tsk Flagesalt

Sådan gør du

  • Fordel sukkeret i et jævnt lag i en kold pande (ca. 21 cm i diameter) - ryst panden for at fordele sukkeret.
  • Lad sukkeret smelte uden omrøring. De første 2 min. ved høj varme. Skru derefter ned til jævn varme og vent på at sukkeret er helt smeltet. Rør fortsat ikke i det. Hav tålmodighed - se tips og tricks til brunede kartofler i videoen (scroll ned under tips).
  • Tilsæt smør og rør forsigtigt ved jævn varme til en ensartet masse.
  • Kom kartoflerne i panden - stadig ved jævn varme og uden at røre i dem de første ca. 2 min. Kartoflerne skal have varme før der røres i dem ellers klumper karamellen.
  • Brun kartoflerne ved jævn varme i ca. 15 min. Ryst forsigtigt panden af og til. Hav tålmodighed hvis karamellen klumper, det skal nok smelte.
  • Tilsæt evt. lidt vand, hvis kartoflerne begynder at blive tørre. Tilsæt salt og server.

Kartoflerne skal være helt afkølede og tørre, når de tilsættes karamellen. Kog og pil derfor kartoflerne i god tid og gerne dagen i forvejen. Den nemmeste måde at gøre panden ren på, er ved at koge den af med vand, det opløser karamellen.

Du kan evt. brune dine kartofler i god tid før julemiddagen og varme de dem op lige før spisetid. Lad være med at komme dem på køl - lad dem stå i panden og husk evt. at tilsætte lidt vand hvis de bliver tørre.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

5248 kJ / 1254 kcal

Næringsindhold pr. 100g

561 kJ / 134 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 5 % 1,6 g
Kulhydrat: 76,1 % 25,1 g
Fedt: 18,9 % 2,9 g
Relateret video Perfekte brunede kartofler

Hemmeligheden bag det perfekte resultat er tålmodighed! Følg denne nemme opskrift på brunede kartofler, og du er sikker på at få perfekte sukkerbrunede kartofler.

https://www.arla.dk/opskrifter/brunede-kartofler/