Blomkålsgratin

1 time 5 min
Blomkålsgratin

Her er opskriften på en lækker blomkålsgratin. Det er en klassisk gratin med blomkål og røget skinke - oplagt til både aftensmad og frokost. Både børn og voksne sætter pris på gammeldags blomkålsgratin, og den er faktisk nem at lave. Server gratinen med rugbrød og en god salat. Mens gratinen er i ovnen, er der tid til at lave yndlingssalaten - og tage opvasken.

Ingredienser

300 g Blomkål i små buketter
½ liter Vand
½ tsk Groft salt
90 g Hvedemel (ca. 1½ dl)
3 dl Mælk
20 g Smør
4 Æggeblommer
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
150 g Kogt, røget skinke, i små tern
4 Æggehvider
1½ spsk Rasp

Pynt

Purløg

Sådan gør du

  • Kom blomkålsbuketterne i kogende vand tilsat salt og kog dem i ca. 4 min. Hæld blomkålen til afdrypning i en sigte.
  • Kom mel og 1½ dl af mælken i en tykbundet gryde. Pisk det til en jævning.
  • Tilsæt resten af mælken og smør og bring det i kog under piskning. Kog blandingen godt igennem. Tag gryden af varmen og lad dejen køle lidt af.
  • Rør æggeblommerne i én ad gangen. Rør godt ind imellem. Tilsæt salt, peber, skinke og blomkålsbuketter.
  • Pisk hviderne meget stive, og vend halvdelen i dejen med en dejskraber. Fold til sidst resten af hviderne forsigtigt i. Hæld dejen i et smurt, raspdrysset gratinfad (ca. 2 liter).
  • Bag gratinen midt i ovnen ca. 1 time ved 175° - traditionel ovn. Server straks.

Blomkål kan erstattes af porrer i tynde ringe eller broccolibuketter. Til forskel fra blomkål skal broccoli kun koges ca. 1½-2 min.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

5096 kJ / 1218 kcal

Næringsindhold pr. 100g

327 kJ / 78 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 24,9 % 4,8 g
Kulhydrat: 32 % 6,2 g
Fedt: 43,1 % 3,8 g
https://www.arla.dk/opskrifter/blomkalsgratin/