Andesteg

3 timer 30 min
Arbejdstid: 30 min
Andesteg

Andesteg i ovn er festligt og lækkert, uanset om det er Mortens aften, jul eller ej. Her får du opskriften på en perfekt andesteg - så glæd dine gæster med mørt kød og sprødt skind. Denne klassiske and i ovn er fyldt med svesker og æble. Vil du spare lidt tid på dagen, kan du stege anden dagen før og stadig få et godt resultat. Skær evt. anden ud og læg stykkerne klar i bradepanden, klar til at blive varmet op. Stegt and med sprødt skind er julens favorit!

Ingredienser

Andesteg

1 Landand (ca. 3600 g)
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
3 Skrællede æbler i både, fx belle de boskoop
200 g Svesker uden sten
¾ liter Vand

Sådan gør du

Andesteg

  • Rens, skyl og tør anden. Fjern fjerrester. Klip vingespidser og gump af. Gnid anden udvendigt og indvendigt med salt og peber.
  • Fyld anden med æbler og svesker og sy den sammen med bomuldssnor. Bind evt. vinger og lår ind til andens krop.
  • Læg anden med brystet opad på ovnens rist. Kom halvdelen af vandet, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i ovnens bradepande. Læg risten ovenpå og steg anden midt i ovnen175° - traditionel ovn. Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt.
  • Tag efter 2½ time anden ud. Mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar. Steg evt. anden færdig. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time - gem andeskyen.

Ved serveringen

  • Del anden i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 3-4 stykker. Læg kødet i et ovnfast fad. Anret æbler og svesker i en skål. Grill andekødet midt i ovnen ca. 5 min..

Optøning af and: Det tager 2-3 døgn at tø en frossen and op i køleskabet. Langtidsstegning: Klargør anden som beskrevet i opskriften og brun den 15 min. i ovnen ved 225°. Sænk herefter temperaturen til 150° og steg anden i ca. 4 timer.

Andesteg dagen før: Steg anden om formiddag eller dagen i forvejen. Skær andestegen ud, læg den i et ovnfast fad og stil anden tildækket i køleskabet. Pensl evt. anden med smeltet andefedt og lun anden i ovnen indtil kødet er gennemvarmt ca. 200° i ca. 20 min. Grill evt anden, så skindet bliver sprødt. Det er let at skumme fedtet af, når andeskyen og fedtet er afkølet.

I gamle dage sagde man, at 1 and var for lidt til 3 og for meget til 2 personer. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget anden vejer, men generelt får du mere kød jo større anden er, da skroget vejer nogenlunde det samme uanset, hvor meget den vejer.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

22980 kJ / 5492 kcal

Næringsindhold pr. 100g

891 kJ / 213 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 10,9 % 5,7 g
Kulhydrat: 10,1 % 5,3 g
Fedt: 79 % 19 g
Relateret video Andesteg med sprødt skind

Se her hvordan du steger andestegen, så skindet bliver sprødt og lækkert.

https://www.arla.dk/opskrifter/andesteg/