Æbleskiver

45 min
Æbleskiver

Æbleskiver smager bare bedre, når de er hjemmelavede - og disse æbleskiver med kærnemælk er både lækre og nemme at lave. Denne opskrift giver store og flotte runde æbleskiver, når du efterfylder dem halvvejs i bagningen, - er du mere til luftige æbleskiver, lader du bare være. I 1700-tallet var æbleskiver en tynd skive æble, vendt i dej og stegt i smør i en pande, men i dag er det sjældent med æbler i æbleskiver. Prøv denne opskrift på klassiske æbleskiver med kærnemælk - den er både god og nem.

Ingredienser

Æbleskivedej

250 g Hvedemel (ca. 4¼ dl)
1 Citron (usprøjtet) - skal heraf
1 spsk Sukker
1½ tsk Stødt kardemomme
1 tsk Natron
½ tsk Groft salt
3 Æg
4 dl Kærnemælk
50 g Smeltet smør
10 g Smør - til stegning

Pynt

Flormelis

Tilbehør

1¼ dl Syltetøj

Sådan gør du

Æbleskivedej

  • Bland hvedemel, citronskal, sukker, kardemomme, natron og salt sammen i en skål.
  • Del æggene og pisk æggehviderne stive i en anden skål.
  • Tilsæt æggeblommer og kærnemælk til melblandingen og pisk til dejen er jævn.
  • Rør det smeltede smør i dejen. Vend til sidst hviderne forsigtigt i dejen og hæld den i en kande.
  • Lad æbleskivepanden blive godt varm og kom lidt fedtstof i hullerne.
  • Fyld hullerne ¾ op med dej og bag æbleskiverne ved jævn varme. Vend dem en halv omgang, fx med en kødnål, så æbleskiverne står på højkant. Fyld mere dej i hvert hul og bag dem færdige - vend dem evt. nogle gange undervejs.
  • Tag æbleskiverne af pande og hold dem varme. Drys dem med flormelis ved servering.

Prøv at lægge et stykke æble i æbleskivedejen, når den er hældt i panden. Det smager også godt med sukker og citronsaft til æbleskiver.

Vend æbleskiverne første gang når dejen har dannet skorpe og er lysebrun. Der skal være så meget flydende dej, at æbleskiverne kan danne bue på den anden side. Vend hele tiden æbleskiverne, så de bliver jævnt bagt. Prøv at lave æbleskiver med fuldkorn - udskift 50 g hvedemel med 50 g fuldkornshvedemel.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8389 kJ / 2005 kcal

Næringsindhold pr. 100g

723 kJ / 173 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1 g
Protein: 11,2 % 4,8 g
Kulhydrat: 56,9 % 24,2 g
Fedt: 31,9 % 6,2 g
Relateret video Hjemmelavede æbleskiver

Få mere inspiration på https://www.arla.dk/madløjer/ Se med her hvor vi river citronskal, deler æggehvide fra æggeblomme og bager de lækreste æbleskiver. Og hvordan er det nu, man får æbleskriverne helt runde og flotte? Frida og Britta viser hvordan.

https://www.arla.dk/opskrifter/ableskiver/