Norske klejner

1 time 45 min
Arbejdstid: 30 min
Fryseegnet
Norske klejner

Om norske klejner stammer fra Norge, er svært at finde ud af. Sandsynligvis gør de det ikke. Som en norsk kok bosiddende i Danmark sagde: "Det var nok bare en smart bager, der manglede et navn til sit bagværk". Men i Danmark kalder vi de store bløde klejner for norske klejner. Opskriften indeholder næsten de samme ingredienser som traditionelle, sprøde klejner, bortset fra at der er gær i de norske. Norske klejner er lavet af nogenlunde samme dej som donuts, men vredet som klejner.

Ingredienser

Dej til norske klejner

100 g Smør
2 dl Mælk
25 g Gær
1 Sammenpisket æg
2 tsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
5 spsk Sukker
½ tsk Groft salt
400 g Hvedemel
1 kg Palmin

Glasur

50 g Flormelis (ca. 2 dl)
¾ spsk Friskpresset citronsaft

Sådan gør du

Dej til norske klejner

  • Smelt smørret i en gryde, tag gryden af varmen og tilsæt mælken.
  • Hæld blandingen i en skål og smuldr gæren heri.
  • Tilsæt æg, citronskal, sukker, salt og mel (hold lidt mel tilbage).
  • Slå dejen godt sammen med en grydeske (dejen er ret blød).
  • Dæk skålen til og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

Sådan former du norske klejner

  • Tag dejen ud på et meldrysset bord. Ælt dejen let og del den i 2 portioner.
  • Rul en portion ud til en firkant, ca. 1 cm tyk.
  • Skær kanterne lige, så du har en firkant på ca. 18 x 26 cm - gem den overskydende dej.
  • Skær dejpladen på den lange led i 3 strimler - 6 cm brede.
  • Skær strimlerne over på midten på den anden led, ca. 13 cm lange.
  • Skær et lille rids (ca. 3 cm) på langs i midten af hver klejne og træk den ene ende gennem ridset så siderne får en snoning.
  • Gentag udrulningen med den anden portion dej. Saml resterne af dejen og rul den ud til sidst.

Sådan koger du norske klejner

  • Lad palminen blive varm i en gryde ved jævn varme - palminen skal op på ca. 180°, når du koger klejnerne.
  • Kog 2 klejner ad gangen ca. 45 sek. på hver side, til klejnerne er lysebrune.
  • Tag klejnerne op med en hulske og lad dem dryppe af på bagepapir.

Glasur

  • Rør flormelis og citronsaft til en tyk glasur. Pynt de let lune norske klejner med glasur.

De norske klejner smager naturligvis allerbedst, når de er nykogte. De egner sig ikke til at gemme i en dåse. Så er det meget bedre at fryse dem og derefter lune klejnerne. Du kan komme en dråbe eller to gul pastafarve i glasuren, hvis du vil have dem til at ligne de norske klejner fra bageren.

I Norge hedder de små klejner fattigmann. Ikke fordi det var en kage for fattigmand, men fordi ingredienserne var så dyre at bageren stod tilbage som en fattig mand.

De færdige norske klejner kan fryses - uden glasur. Lun dem inden servering, fx på en brødrister og pynt dem derefter med glasur.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

15114 kJ / 3612 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1505 kJ / 360 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 5,7 % 5,1 g
Kulhydrat: 46,5 % 41,2 g
Fedt: 47,8 % 19,4 g
Relateret video Donuts

Du kan pynte dine donuts med sukker, glasur i valgfri farve og mønster - eller dyppe dem i donut glaze, som er en tyndtflydende glasur. Donuts kan også pyntes med slik, chokolade, friske bær - kun fantasien sætter grænser...

https://www.arla.dk/opskrifter/norske-klejner/