Norske klejner
Om norske klejner stammer fra Norge, er svært at finde ud af. Sandsynligvis gør de det ikke. Som en norsk kok bosiddende i Danmark sagde: "Det var nok bare en smart bager, der manglede et navn til sit bagværk". Men i Danmark kalder vi de store bløde klejner for norske klejner. Opskriften indeholder næsten de samme ingredienser som traditionelle, sprøde klejner, bortset fra at der er gær i de norske. Norske klejner er lavet af nogenlunde samme dej som donuts, men vredet som klejner.
Ingredienser
Dej til norske klejner
100 g
Smør
|
|
---|---|
2 dl
Mælk
|
|
25 g
Gær
|
|
1
Sammenpisket æg
|
|
2 tsk
Fintrevet citronskal (usprøjtet)
|
|
5 spsk
Sukker
|
|
½ tsk
Groft salt
|
|
400 g
Hvedemel
|
1 kg
Palmin
|
---|
Glasur
50 g
Flormelis (ca. 2 dl)
|
|
---|---|
¾ spsk
Friskpresset citronsaft
|
Sådan gør du
Dej til norske klejner
Sådan former du norske klejner
Sådan koger du norske klejner
Glasur
De norske klejner smager naturligvis allerbedst, når de er nykogte. De egner sig ikke til at gemme i en dåse. Så er det meget bedre at fryse dem og derefter lune klejnerne. Du kan komme en dråbe eller to gul pastafarve i glasuren, hvis du vil have dem til at ligne de norske klejner fra bageren.
I Norge hedder de små klejner fattigmann. Ikke fordi det var en kage for fattigmand, men fordi ingredienserne var så dyre at bageren stod tilbage som en fattig mand.
De færdige norske klejner kan fryses - uden glasur. Lun dem inden servering, fx på en brødrister og pynt dem derefter med glasur.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
15114 kJ / 3612 kcal
Næringsindhold pr. 100g
1505 kJ / 360 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1,5 g |
Protein: | 5,7 % | 5,1 g |
Kulhydrat: | 46,5 % | 41,2 g |
Fedt: | 47,8 % | 19,4 g |
Du kan pynte dine donuts med sukker, glasur i valgfri farve og mønster - eller dyppe dem i donut glaze, som er en tyndtflydende glasur. Donuts kan også pyntes med slik, chokolade, friske bær - kun fantasien sætter grænser...