Husblas

Husblas

Mange undgår husblas, fordi det kan virke lidt tricky at arbejde med. Men når du først har styr på teknikken, kan husblas bruges til at fremtrylle de mest vidunderlige retter - særligt i dessertkøkkenet. Husblas giver nemlig en lækker cremet og blød konsistens i fx panna cotta og fromage. I denne artikel guider vi dig trin for trin, så du får succes med husblas – hver gang.

Indhold

Hvad er husblas?

Husblas er en type gelatine, der bruges som geleringsmiddel i både søde og salte retter. Husblas er smagsneutral og giver en fast, men blød konsistens i fx fromage og panna cotta. Husblas sælges typisk i ark og aktiveres ved iblødsætning og opvarmning.

Hvordan lykkes man med husblas?

For at få et godt resultat med husblas er det vigtigt at følge nogle enkle trin.

  1. Læg husblasarkene i en skål med rigeligt koldt vand og lad dem trække i 5-10 minutter, indtil de er blevet bløde.
  2. Tag de opblødte blade op og klem forsigtigt overskydende vand ud med hænderne.
  3. Smelt husblassen ved at røre den direkte ud i en varm (men ikke kogende) væske – det kan være en smule vand, citronsaft eller anden varm væske, som skal bruges i retten.
  4. Rør lidt af fromagen i den smeltede husblas for at afkøle den lidt.
  5. Tilsæt herefter husblasblandingen til resten af fromagen, mens du rører godt rundt eller pisker, så blandingen fordeler sig jævnt.
  6. Stil retten på køl og lad den sætte sig i minimum 2-3 timer – gerne længere, evt. til næste dag - afhængig af opskriften.

Trevler og klumper opstår, når husblassen får et temperaturchok. Derfor skal den smeltede husblas og den masse, den hældes i (fx en fromage), have ca. samme temperatur. Det kan du opnå ved at røre lidt af fx fromagen i den smeltede husblas, inden du vender husblassen i resten af fromagen.

Du kan også smelte husblas i mikrobølgeovnen eller over et vandbad.

Hvad er forskellen på husblas og gelatine?

Husblas og gelatine er i bund og grund det samme. Det er udvundet af animalsk kollagen, typisk fra svin eller kvæg. "Husblas" bruges i Danmark om gelatine i arkform, mens "gelatine" ofte anvendes om samme produkt i pulverform, som er mere udbredt i udlandet. Begge varianter fungerer på samme måde, men doseringen kan variere, så det er vigtigt at følge vejledningen på emballagen samt opskriften.

Hvad erstatter husblas?

Hvis du ønsker at undgå husblas, enten af kostmæssige eller etiske årsager, findes der flere alternativer. Agar agar er et plantebaseret alternativ udvundet af tang og bruges ofte i veganske opskrifter. Det skal koges op for at blive aktiveret og stivner ved stuetemperatur. Andre muligheder er pektin, der egner sig bedst til frugtbaserede desserter, eller johannesbrødkernemel, som anvendes til at tykne cremer og saucer. Vær opmærksom på, at disse alternativer har forskellige egenskaber og kræver tilpasning af opskriften.

Og så handler det bare om at komme i gang. Det er slet ikke så svært som mange tror... Der er masser af opskrifter at øve sig på, fx disse klassikere:

Se vores how to video