Tallerkensmækker

Tallerkensmækker
Tallerkensmækker er blandt havens mest taknemmelige planter, og dens kvaliteter er mange. Ikke alene er blomsterne med sine kulørte nuancer i orange, rød, gul og hvid en fryd for øjet, men bestemt også for ganen.

Udseende

Tallerkensmækker - også kendt som blomsterkarse - er en etårig kimplante med en krybende og delvis slyngende vækst samt et væld af farvestrålende, trompetformede blomster. Planten bærer herudover smukke skjoldformede blade. Oversiden er hårløs og lysgrøn og undersiden en smule lysere.

Smag

Man kan spise både blomster og blade – begge dele med en skøn smag af karse. Den lidt bitre smag er dog ikke umiddelbart et hit i det søde køkken.

Oprindelse

Oprindeligt fandtes tallerkensmækkeren kun i Peru og Chile, men siden spanierne bragte den til Europa i 1500-tallet har den bredt sig til også at findes over det meste på den nordlige del af jordkloden.

Anvendelse

Særligt de smukke, farvestålende blomster er en åbenbaring i salatskålen eller på kolde frokostretter, men også de eksotiske blade er appetitlige. Også tallerkensmækkerens frø er spiselige – dog kun før de falder af planten. De umodne frø samles, syltes og fungerer herefter som en fantastisk erstatning for kapers.

Botanik

Frøene er lette er samle selv. Det skal ske, når de - på størrelse med ærter - ligger i tæpper under planterne. Tør dem, til de er fuldstændig tørre og føles lette. Ved at vælge frø fra de fineste blomster i nogle år og fjerne dem, man ikke vil have, kan man udvikle sine egne sorter. Tallerkensmækker er velegnet i bed, altankasser eller i krukker og trives i sol til halvskygge i mager og veldrænet jord. Planten er meget let at frøformere og dermed et sikkert hit for både børn og begyndere.

Sæson

Tallerkensmækker blomstrer i juni til oktober og bliver cirka 25 cm høj med længere udløbere. Direkte såning i maj til juli måned.

Kilder

  • www.haveerogplanter.com
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
  • Karolines Køkken