Svesker
Oprindelse
Blommerne, der skal blive til svesker, høstes modne og bringes til store tørringsanlæg, hvor de eventuelt udstenes og derefter tørres. Ved tørringen fjernes vand, og derved koncentreres indholdet af næringsstoffer og den søde smag. Efterfølgende bliver sveskerne enten varmebehandlet eller tilsat konserveringsmiddel.
De fleste svesker fremstilles i Californien og i Sydeuropa, blandt andet i Italien og Frankrig. I Californien bruges sorten Agen, der oprindeligt stammer fra Asien og kom til Europa i det 15. århundrede. Agen blev bragt til Californien i 1856 af franske indvandrere, og her var klimaet perfekt til denne blommesort, som egner sig godt til tørring. I Sydeuropa er det sorten Italiensk sveskeblomme, der bruges til fremstilling af svesker.
Anvendelse
Anvendelse
Svesker kan anvendes som andet tørret frugt til fx frugtpålæg. Desuden kan svesker anvendes i desserter og i kager fx katrineblommekage. Undertiden bruges navnet katrineblommer om sveskeblommer.
Traditionelt fylder vi også juleanden eller -gåsen med æbler og svesker.
Tips og Tricks
Har man problemer med fordøjelsen, anbefales det at spise nogle svesker, for svesker og især sveskesaft har en gavnlig virkning på hård mave.