Spinat er en bladgrøntsag. Almindelig spinat har store grønne, tynde blade med en stilk op midt igennem bladet. Bladene er normalt glatte, men kan også være krusede. Babyspinat er små, spæde blade, som er høstet på et meget tidligt stadie.
Spinat har en mild smag. Spinat indeholder oxalsyre, men det har ingen indvirkning på smagen. I flere ældre opskrifter anbefales ofte, at man tilsætter nonoxal (calciumklorid) for at neutralisere oxalsyren. Det er dog ikke nødvendigt, medmindre man spiser meget store mængder spinat. Som regel spiser man mælkeprodukter sammen med spinat, og der er kalk nok i mælken til at neutralisere oxalsyren.
Spinat menes at stamme fra Sydvestasien, hvor der vokser vilde arter. Den kom til Europa i 1100-tallet fra Mellemøsten og dyrkes nu i det meste af Europa og mange andre steder i verden.
Spinatblade skal skylles grundigt i rigeligt vand. Fisk bladene op af vandet, når sand og jord er sunket til bunds i vandbadet. Fjern derefter de groveste stilke.
På spæde salatblade bruges både blade og stilke, og de anvendes især rå i salater og i sandwich.
Når spinat varmebehandles, falder den sammen, og dens volumen bliver cirka ¼ af den friske spinat.
Spinat bruges meget i lynstegte retter og i italienske retter fx lasagne, cannelloni og pastaretter. Det er også en god ingrediens sammen med æg fx i tærter og omeletter.
Spinat kan flødestuves som tilbehør til fx hamburgerryg eller fiskeretter, hvor man kan bruge både hakket spinat og hele blade.
Spinat kan også tilsættes en suppe, smoothie eller en pesto.
Spinat har et ret højt indhold af nitrat. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at begrænse brugen i spædbørns kost.
Tidligere har man frarådet at bruge rester af varm mad med spinat. Men Fødevarestyrelsens anbefaling er nu, at maden skal afkøles hurtigt, og ved genopvarmning skal temperaturen op på minimum 75°.
Spinat tilhører amarantfamilien og er beslægtet med bladbede og rødbede. Spinat er nem at dyrke i køkkenhaven. Den vokser hurtigt, kan høstes allerede 6-10 uger efter såning.
Frisk spinat kan holde sig i cirka 1 uge i køleskabet. Den kan blancheres og fryses – enten hel eller hakket.
April - oktober.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet
Friske spinatblade skal skylles rigtigt godt i mange hold vand for at fjerne jordbakterier, før man anvender dem i madlavning - især hvis bladene bliver brugt friske i en salat.