Sirup

Sirup
Hvad er sirup? Sirup er en tyktflydende sukkeropløsning, der kan bruges til desserter og kager, fx is, pandekager og brunkager. Læs med og bliv klogere på lys og mørk sirup, og få idéer til, hvornår og hvordan, du kan bruge sirup i dine opskrifter.

Hvad er sirup lavet af?

Sirup fremstilles af råsukker fra sukkerroer og sukkerrør. Sirup indeholder forskellige sukkerarter, almindeligt sukker, druesukker og frugtsukker. Den originale sirup findes i både en lys og en mørk udgave. Farven stammer fra de små mængder mineralsalte og andre stoffer, som findes naturligt i råvaren.

Hvordan smager sirup?

Sirup indeholder mindst 80 procent sukker, så smagen er sød og karamelagtig. Den mørke sirup har en kraftigere smag end den lyse. Den lyse har en mild smag med antydning af karamel, mens den mørke har en kraftigere smag. De er begge tyktflydende og har en klistret konsistens. Ahornsirup og agavesirup er mere tyndtflydende end almindelig sirup.

Glukosesirup er også mere tyndtflydende og ikke så sød som almindelig sirup.

Hvor stammer sirup fra?

Almindelig sirup - både lys og mørk - er et restprodukt fra sukkerfremstillingen, hvad enten råvaren er sukkerroer eller sukkerrør.

Ahornsirup er fremstillet af saft fra ahorntræet, som gror i Canada, agavesirup er fremstillet af saft fra agaveplanter, og glukosesirup er fremstillet af hvedestivelse.

Hvordan anvendes sirup?

Sirup anvendes til madretter og bagværk, blandt andet julens brune kager. I mange opskrifter, hvor der kun skal bruges en mindre mængde sirup, er det ligegyldigt, om man bruger lys eller mørk.

Det kan du bruge lys sirup til

Den lyse sirup er god til bagværk. Den er særlig velegnet til desserter og pandekager, brunkager og svensk chokoladekage eller grød med quinoa og chiafrø.

Det kan du bruge mørk sirup til

Den mørke sirup kan bruges i madlavningen til fx brunede kartofler i ovn og brunkål. Mørk sirup egner sig også godt til brug i blandt andet marinader.

Andre sirupper

I mange opskrifter, hvor der kun skal bruges en mindre mængde sirup, er det ligegyldigt, om man bruger lys eller mørk. Ahornsirup er fast tilbehør til amerikanske pandekager. Men den kan bruges til mange andre retter, fx hokkaidosalat og ost med hasselnødder i ahornsirup

Agavesirup kan ligesom ahornsirup bruges til dressinger, desserter og kager. Prøv fx bananbrød.

Glukosesirup hæmmer krystallisering og giver fx is en cremet og blød konsistens. Prøv fx vores opskrift på hindbæris med yoghurt, eller prøv hjemmelavede skumfiduser.

Lav din egen sirup

Der findes industrifremstillede sirupper til enhver smag, fx smag af karamel, vanilje, chokolade, appelsin, tiramisu og mange flere. De anvendes især til desserter, kager, dressinger, cocktails og kaffedrinks.

Men du kan også vælge at lave din egen frugtsirup. Prøv fx vores opskrift på rabarbersirup eller ferskensirup til panna cotta.

I stedet for at købe gløggekstrakt, kan du selv lave gløggsirup.

Prøv også at lave en gastrik, som er den ideelle smagsgiver til saucer, gryderetter og dressinger.

Holdbarhed

Da sirup består af omkring 80 procent sukkerarter, har den nærmest uendelig holdbarhed ved stuetemperatur.

Næringsindhold

Næringsindholdet i almindelig sirup er analyseret af Fødevareinstituttet.