Savoykål

Savoykål
Savoykål er en smuk vinterkål, der både kan bruges i salatskålen og i mange middagsretter eller som tilbehør. Savoykål staves også savojkål, og der tale om den samme kål, men på skiltene i supermarkederne vil det formentlig stå med 'y'. Savoykål tilhører korsblomstfamilien og er i familie med de andre hovedkål – hvidkål, rødkål og spidskål.

Hvordan ser savoykål ud?

Savoykål har store, grønne blade yderst og inderst i kålhovedet er bladene mere gullige. Bladene har et krøllet, kruset mønster på overfladen, som er meget dekorativt. Kålhovedet er rundt, ofte lidt fladtrykt, men ikke så kompakt som et hvidkålshoved, Et mellemstort savoykål vejer cirka 700 gram. Savoykål har fra midten af bunden og et stykke op i kålhovedet en fast, hvid stok, som de store tynde blade er vokset ud fra og har dannet hoved.

Hvordan smager savoykål?

Savoykål har en mildere og ikke så bitter smag som fx hvidkål. De to kåltyper kan let erstatte hinanden, så hvis du ønsker en erstaning til hvidkål, så kan overveje at bruge savoykål.

Hvorfor hedder det savoykål?

Savoykål menes at stamme fra Savoyen i de franske alper, deraf navnet. Den er kendt fra middelalderen og har bredt sig fra Sydeuropa via Holland til Nord- og Vesteuropa i slutningen af 1500-tallet. Det er dog først i 1980’erne at savojkål blev almindelig i Danmark. Savoykål kræver masser af næring, vand og plads. Hver plante giver kun et kålhoved, og kål må ikke dyrkes på den samme jord år efter år.

Hvordan tilberedes savoykål?

Kassér de yderste blade, hvis de er kedelige og grove. Dernæst kan det være en idé at pille de næste blade af og bruge dem til kogte eller stegte retter, og så kan man bruge den inderste del af kålen rå i salater. Savoykål kan anvendes i grøntsagssupper, sammenkogte retter, tærter og wokmad. Som tilbehør til middagsmaden kan man blot dele et mindre savoykål i kvarte som dampes eller braiseres. De store blade er meget smidige, og de er gode til kåldolmer med fyld af fx ris, fars eller fisk, gerne krydret med hvidløg, chili, krydderurter eller citron. Savoykål kan snittes fint og blandes i salater med frugt og hytteost eller andre salatblandinger. Husk at kramme kålen lidt, hvis den ikke skal tilberedes. I videoen ovenfor har vi lavet eksempel på, hvordan du let kan gøre det. Savoykål kan også bruges i stedet for spidskål eller hvidkål i mange opskrifter. Det kan fx. være i gyozaer, forårsruller eller surkål. Så hvis der kun er savoykål tilbage i supermarkedet, så skal du ikke være nervøs, da det er en meget alsidig kåltype.

Holdbarhed

Savojkål kan holde sig i køleskabet i tre til fire uger.

Sæson

September - marts.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Havenyt

Aarstiderne