Pighvar er en cirkelformet fladfisk, som er mørk og gråbun med benknuder. Farven kan dog skifte, da den har en evne til at kamuflere sig. Den kan blive op til 1 meter lang og veje 25 kg. I Danmark skelner man ofte mellem østersø- og vesterhavspighvar, hvor vesterhavspighvarren oftest er den bedste og største. Kødet er hvidt og fast.
Pighvarren er udbredt i det nordlige Atlanterhav og lever på dybder mellem 20 – 70 m. Den lever af krebsdyr, tobiser, muslinger, unge torsk og andre småfisk.
Kødet kan koges, dampes, grilles og steges.
Hele året. Spisekvaliteten er bedst i september – december.
Pighvar er en mager fisk, som er rig på enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Desuden er den rig på selen.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 393 kJ
Protein: 16,4
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 3,0
Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g pighvar og øvrige rovfisk om ugen.