Nigella stammer formentlig fra Vestasien. I det 17. århundrede blev det anvendt som parfume i toiletvand og pudder.
I dag dyrkes nigella i Sydeuropa, Mellemøsten og Indien.
Hvad smager nigellafrø af? De sorte nigellafrø er hårde, og de smager nærmest som karse og har en kraftig peberagtig smag. Gnider man frøene mellem fingrene, kommer der en jordbæragtig duft frem.
Nigellafrø er Asiens svar på vores birkes. De bruges som drys på brød i Mellemøsten og Tyrkiet, og de er ofte tilsat de indiske flade naan-brød.
Frøene er meget dekorative på salater, i marinader og i fiske-, kartoffel-, ris- og grønsagsretter. Hvis de ristes på en tør pande eller i lidt olie, før de kommes i retten, fremhæver man den pebrede smag.
Desuden indgår nigellafrø ofte i chutneyer og krydderiblandinger, blandt andet karry og Bengali fivespices.
Nigellaplanten er etårig og bliver cirka 50 cm høj. Bladene er snitdelte og ligner dild og fennikel. Planten har hvide blomster med blåligt skær. Efter blomstring sidder frøkapslen tilbage. Den ligner valmuens frøkapsel og indeholder de mange små, trekantede, sorte frø.
Hvad indeholder nigellafrø?
Nigellafrø indeholder små mængder af nogle giftige stoffer, som giver dem en lidt bitter eftersmag. Derfor frarådes det at spise nigellafrø i store mængder.