Mørdej er en type dej, der ofte bruges til at lave tærter, kager eller småkager. Den er kendt for sin smuldrende og sprøde konsistens. Mørdej består typisk af mel og smør - som tilsættes lidt salt eller sukker alt efter, hvad den skal bruges til. Det kolde smør skal smuldres i melet med fingrene (eller i en foodprocessor) - og man bør undgå at smørret bliver varm mens den smuldres. De traditionelle kager og småkager er bagt på hvedemel - men man kan udskifte noget af det fine hvedemel med grovere meltyper, hvis man ønsker en lidt mere rustik tærtebund til fx en madtærte.
Nej, det kan man ikke - dejen bliver ikke så sprød og smuldrende som er kendetegnende for en mørdej, som når man anvender smør.
Mørdej er den sprøde porøse dej, som vi forbinder med klassiske tærtebund - uanset om det er madtærter eller frugtærter. Mørdej kan også bruges som små bunde lagt sammen med creme - medaljer, og forskellige klassiske småkager.
Hvis du kun lige samler mørdejen let kan du trykke den direkte ud i springformen/tærteformen, så kan du helt undlade at rulle den ud.
Nogle gange bliver du nødt til at rulle mørdejen ud - og det gøres nemmest mellem 2 stykker bagepapir eller mellem to stykker plastic (fx opklippede plasticposer beregnet til madvarer). Når du har rullet mørdejen ud kan du (evt. ved hjælp af kagerullen) lægge den over formen, trykke den let ned - og lade kagerullen køre hen over kanten, så det resterende dej trykkes af.
Du kan købe færdige tærtedeje på køl, ofte både i traditonel udgave og en grov udgave. Disse tærtedeje er runde og tænkt som en nem løsning, når man vil lave enten madtærte eller frugtærte. Der er også færdige småkagedeje i både fryser og på køl - særligt ved juletid. Det er teknisk set også mørdeje - og en nem måde at få hjemmebagte småkager på. Men de giver ikke så megen mulighed for variation.