Makrel

Makrel

Udseende

Makrellen kan kendes på sin slanke og strømlinede krop. Kødet er mørkt og har en fed konsistens.

Oprindelse

Den lever fra det nordlige Norge og Island til det nordlige Afrika og spiser småfisk, planktondyr, snegle, brisling og fiskeæg. Den bliver max. 65 cm lang – dog er 40 cm normalt. Makrel sælges både fersk, røget og som konserves.

Anvendelse

Man kan tilberede makrel ved røgning, marinering, gravning og stegning. Fedtindholdet i fisken varierer alt efter årstiderne. I sensommeren og i efteråret er makrellen fedest.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Makrel er en middelfed/fed fisk, som er rig på n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og fler-umættede fedtsyrer. Desuden er makrel rig på A-, D- og B12-vitamin samt jod og selen.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 1235 kJ

Protein: 18,1

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 24,4*

  • Variation i fedtindholdet: 5,3 – 33,0 g

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Karolines Køkken