En majskolbe er rund og aflang, nærmest flaskeformet. Den har yderst nogle tynde grønne dækblade, som sidder fast ved stokkens rod. Øverst sidder nogle hvide tråde/hår. Under bladene sidder de gule majskerner tætpakket og fast på en tyk stok. En kolbe har ca. 800 majskorn/-kerner fordelt på ca. 16 rækker rundt om stokken. En majskolbe vejer ca. 150 gram og heraf er ca. 50 gram spiselige majskerner.
Majs har en sød smag og kaldes også sukkermajs.
Majs stammer oprindeligt fra Sydamerika. I 1500-tallet kom de til Europa, og de har spredt sig til Afrika og Asien. Størstedelen af de majs, der dyrkes kommercielt, bruges til dyrefoder.
Den klassiske tilberedning af majskolber er at koge dem. Fjern dækblade og tråde og skær enden af stokken. Kog majskolberne i syv minutter i letsaltet vand. Server dem varme med smør og et drys salt. Har man gang i grillen, kan majskolberne lægges hele på grillen med dækbladene på. Skyl dem i vand først, så der ikke går ild i bladene. Majskernerne bliver lækre og saftige, og sammen med chilismør er de skønne som tilbehør til grillmaden.
Udenfor sæsonen kan man bruge frosne majskerner eller konserverede majskerner fra dåse, som kan serveres kolde i salat, pitabrød med fyld eller i pastasalat. Servér majs varme i mexicanske retter som fx tacoskaller, fyldte pandekager, quesadillas eller i en farverig salsa. Tørrede majskerner bruges til popkorn. Og majskerner bruges også til fremstilling af majsmel og majsolie. Rå majskolber skal helst beholde bladene på, indtil de skal anvendes. De kan holde sig i en uges tid ved opbevaring i køleskab.
Babymajs Babymajs eller minimajs er små 5-10 cm lange uudviklede majskolber. De er lysegule i farven og har endnu ikke dannet kerner, men hele babymajsen kan spises. Babymajs anvendes meget i asiatisk mad og dyrkes især i Thailand og USA.
Det kan være fristende at bruge de små majs rå i salater, men det frarådes af Fødevarestyrelsen, da de kan indeholde bakterier. Babymajs skal derfor have et kort opkog, før man anvender dem.
Majskolber kan man dyrke i egen have. Plant dem i velgødet jord så de danner en firkant, for at de kan de bestøve hinanden. Og da majsplanterne bliver ret høje, er det en god ide at plante dem bagerst i haven, så de øvrige køkkenurter også kan få lys. Når toppen ("skægget") på kolberne er brunt og tørt er majskolberne ved at være klar til at høste. Før man plukker kolberne, kan man forsigtigt åbne bladene på en kolbe og trykke let på en majskerne, hvis der pibler hvid saft frem er majsen moden.
Juli - oktober.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.