Madlavningsfløde er det fedtreducerede alternativ til piskefløde. Med et typisk fedtindhold på 18 eller 8 procent er det mindre end halvt så fedt som piskefløde. Madlavningsfløde består kun af mager frisk fløde tilsat en anelse hvedemel. Ved at bruge madlavningsfløde får man den gode smag samtidig med, at man sparer på fedtet.
Forskellen mellem piskefløde og madlavningsfløde er primært indholdet af mælkefedt (og tilsætning af hvedemel). Når mælken ankommer til mejeriet, sies fløden fra i en centrifuge. Herefter standardiseres fløden ved igen at tilsætte den til skummetmælken indtil den ønskede fedtprocent er opnået - 18 eller 8 procent for madlavningsfløde.
På grund af det lavere fedtindhold i madlavningsfløde, er der tilsat lidt hvedemel. Derfor skal den også rystes før brug. Hvedemelet er tilsat for at stabilisere, så retten ikke skiller ved opvarmning. Det betyder også, at madlavningsfløde ikke kan tåle at koge eller at være i ovnen i længere tid. Tilføj derfor madlavningsfløde til din ret til sidst.
Madlavningsfløde kan ikke piskes til flødeskum.