Krysantemum kaldes også for okseøje. Det er en staude med opret vækst, dybt indskårne blade og store blomsterhoveder med hvide, gule, brunlige eller rødlige blomster.
De fine, gule blomster har en intens smag, som i dressinger er særdeles velegnede til især fisk.
Slægten har 29 arter, som er udbredt i Europa, Asien og Nordamerika – med tyngdepunktet i Østasien. Selve vildformen stammer fra Kina og Japan, hvor man i flere tusinde år har dyrket og forfinet planten. De mange års arbejde med at forædle planten har ført til et utal af forskellige varianter med vidt forskelligt udseende.
Krysantemum er med sine blade og blomster en ofte benyttet spiselig blomst i det asiatiske køkken. Kronbladene fra krysantemum bidrager til et smukt farvespil i kombination med grøn salat, lys aspargessuppe eller lignende.
Krysantemum er desuden en god blomst at have i krukker på terrassen, da den ikke er meget for at blive plantet om og gerne vil stå i solen. Desuden er den lidt senere på færde end de fleste andre sommerblomster. Fra tid til anden går den derfor også under betegnelsen vinterasters.
Hele sensommeren og hen gennem efteråret kan man høste masser af blomster fra sin krysantemum. Det er først, når frosten viser tænder, at glansen går af den storblomstrende plante. Hvis man vil, kan man desuden let holde planten indendørs som potteplante og derved forlænge sæsonen for at bruge blomster i maden – et livsbekræftende indslag på en grå efterårs dag.