Knurhane

Knurhane

Udseende

Hvad er en knurhane? Der findes en række forskellige knurhaner. Mest kendte er den grå og den røde knurhane, hvilke er nært beslægtede med hinanden. Bortset fra farven minder de to fisk meget om hinanden med brystfinnens lange stråler og det benpansrede hoved. Den grå knurhane bliver sjældent over 45 cm. Den røde knurhane bliver sjældent over 75 cm og æder primært fisk såsom brisling, sardin og fiskeyngel. Kødet er lyst.

Oprindelse

Knurhanen er udbredt i store dele af Nordsøen samt kystnært i Middelhavet. Den færdes i flokke på 10-150 meters dybde og ofte på havets bløde bund. De knurhaner, man køber hos fiskehandleren, stammer ofte fra Danmark. Den lever af småsild, tobiser, sperlinger og dybhavsrejer.

Anvendelse

Kødet er velegnet til stegning, grill og dampning.

Sæson

Primært i sommermånederne.

Næringsindhold

Knurhanen er en middelsund fisk. Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 539 kJ

Protein: 21,0

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 5,0

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Kilde: Karolines Køkken