Spiselige blomster

Spiselige blomster
Vi ser blomster hver eneste dag - i haven og i naturen. Vi nyder deres skønhed og duft. Men kun sjældent deres smag. Og det er en skam - for mange blomster er nemlig yderst appetitlige og tilmed en fryd for øjet. I denne guide ser vi nærmere på de mest almindelige, spiselige blomster, som kan få en hver salat eller sommerret til at blomstre op.
Spiselige blomster

Der er en spirende interesse for at benytte spiselige blomster i maden. Det skyldes sikkert den stigende bevågenhed for at høste af naturens smagfulde gavmildhed, og den voksende tendens med at spise lokalt forankrede råvarer.

Vi spiser med øjnene. Og derfor vil blomster altid tage sig delikat ud på en velanrettet tallerken. Farverne taler deres eget tydelige sprog, mens duftene lokker med nye, nærmest eksotiske indtryk. Blomsternes ynde og skønhed giver maden et feminint ydre. Naturligt, smagfuldt og yderst visuelt.

Pluk eller dyrk selv

Naturen byder på mange glæder – både visuelt og smagsmæssigt. En af dem er at plukke blomster. Med en smule kendskab kan man let plukke spiselige blomster, så dagens høst ikke behøver at ende i en vase på bordet, men i stedet kan indgå som en del af et måltid.

Man skal dog undgå at plukke sine blomster langs trafikkerede veje og på dyrkede marker, da de kan være forurenede fra bilos og sprøjtegifte.

Det er tilladt at plukke blomster, hvor end man færdes i naturen, men man må kun plukke til eget forbrug. Desuden gælder det med blomster – som med alt andet, man samler i naturen – at man kun skal plukke blomster, man kender. Der findes nemlig giftige blomster i den danske natur.

Alternativet til at plukke blomsterne i naturen er at dyrke dem selv – og det er ganske let med mange af de spiselige blomster. På den måde sikrer man også, at man ikke får fingrene i blomster, der er sprøjtede eller på anden måde befængt med skadelige stoffer.

Det kræver ikke en stor køkkenhave at dyrke blomster til sommerens festmåltider. Faktisk kan man med stor succes dyrke blomsterne i altankasser, i krukker på terrassen eller sågar i vindueskarmen. Hvad enten man plukker sine blomster i naturen eller hjemme i haven, så skal de plukkes, mens blomsterne stadig er spæde – så bliver smagen og duften ikke bedre. Pluk blomsterne, når duggen er fordampet, og de stadig er fyldte med smags- og duftstoffer. Sørg for kun at plukke tørre blomster for optimal holdbarhed. Brug gerne en saks, så du kun tager de blomsterhoveder, du skal bruge. Så kan planten også sætte nye blomster.

Gå i dybden...

Kilder

  • Kilder:
  • www.havenyt.dk
  • www.theplantexplorer.com
  • www.danskeblomster.dk
  • www.albinusfro.dk
  • www.dfs-fuchsia.dk
  • www.naturstyrelsen.dk
  • www.helsenyt.com
  • www.urtegartneriet.dk
  • www.kimak.dk
  • www.butik-toftegaard.dk
  • www.plantefrø.dk
  • www.septembernet.dk
  • www.idenyt.dk
  • www.haveabc.dk
  • www.clausdalby.dk
  • Løgguide
  • www.fuglebjerggaard.dk
  • www.denstoredanske.dk
  • www.drhauschka-med.dk
  • www.haverogplanter.com
  • www.staudefeen.dk
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
Spiselige blomster