Når kastanjerne falder ned fra træet, ligger de i et tykt hylster med masser af pigge. Men køber man de importerede kastanjer, så er det uden hylster. En kastanje er lidt mere fladtrykt end en hestekastanje. Skallen er mahognibrun med en grå plet i bunden, og den ender i en spids i toppen. Under den brunlige skal er der en hinde, som klæber sig til nødden (kastanjen). Selve kastanjen er lys cremefarvet.
Hestekastanje og vandkastanje Ægte kastanje må ikke forveksles med hestekastanje, som er nødder fra store træer, der gror i parker, skove og langs veje i Danmark. Om efteråret falder nødderne (kastanjerne) ned, og man kan samle dem og lave sjove kastanjedyr, og de er spiselige for hjorte og andre dyr. De smager ikke godt, da de indeholder nogle bitterstoffer. Men under 2. Verdenskrig fremstillede man marcipan-erstatning af hestekastanje. Ægte kastanje må heller ikke forveksles med vandkastanje, som er et kinesisk græs med nogle spiselige rodknolde. Før knoldene skrælles har de vis lighed med en kastanje. Vandkastanje bruges i asiatiske retter. De fås som konserves på dåse.
Ægte kastanje har en mild og let sødlig nøddeagtig smag.
Den europæiske ægte kastanje er udbredt i hele Middelhavsregionen - fra Spanien over Tyrkiet til Kaukasus. Danmark er klimamæssigt nordgrænsen for dette træ, men det gror flere steder bl.a. på Langeland, i Rude Skov i Nordsjælland og i True Skov ved Aarhus.
Kastanjer kan spises rå, men det er besværligt at fjerne den brune skal og hinden. Det er nemmere, når kastanjerne er ristet eller har fået et kort opkog i vand. Den klassiske måde at servere kastanjer er som bagte kastanjer. I Frankrig kan man købe sådanne ristede kastanjer fra en gadesælger, på samme måde, som vi kan købe brændte mandler. Kogte kastanjer uden skal og hinde kan serveres i salater, fx sammen med rosenkål. De kan hakkes og kommes i en kartoffelmos eller en risotto. Eller de kan glaseres på samme måde som brunede kartofler og serveres til vildt og andre kødretter. Kastanjepure kan købes som konserves. Det kan anvendes i kager, desserter og bagværk. I Italien laver man mel af kastanjer, som kan bruges til kager og brød.
Oktober - december.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.