Kålrabi
Hvordan ser kålrabi ud?
Kålrabi er en rod, der ligner en knoldselleri. Den er lilla eller grønlig på ydersiden, men indeni er farven hvidlig eller gullig. Kålrabien kan blive meget stor, men har en tendens til at blive træet i det indre, hvis den bliver for stor, så vælg en mindre, det er en bedre kvalitet.
Hvordan smager kålrabi?
Smagen er sødlig og lidt skarp.
Hvor stammer kålrabi fra?
Kålrabi er en gammel kulturplante. Det er usikkert om den stammer fra Sibirien eller Nordeuropa. Men den har i dag en større udbredelse i Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannien end i Danmark.
Kålrabi har især været brugt som vinterfoder til kvæg i forrige århundrede. Den blev også serveret som erstatning for kartofler, hvis produktionen af disse svigtede, specielt under 1. verdenskrig. Men nu har nye opskrifter giver kålrabi en renæssance på middagsbordet.
Hvordan anvender man kålrabi i madlavningen?
En kålrabi skal skrælles med en skarp kniv, før den tilberedes. Den kan spises både rå, dampet, kogt, bagt eller stegt.
Kålrabi kan anvendes i grøntsagssupper, i rodfrugtmos og i sammenkogte retter. Den klassiske opskrift for kålrabi er at skære dem i tern, koge dem møre og komme dem i en mælkesovs og servere som stuvning som fx ærte-gulerodsstuvning.
Blancherede tern eller strimler af kålrabi kan marineres eller blandes i salater.
Man kan også skære skiver af kålrabi i stænger eller ultratynde skiver, som pensles med olie. De ovnsteges som fritter eller chips, krydres og serveres straks, da de hurtigt bliver bløde i konsistensen. Af rå kålrabi kan man presse grøntsagsjuice, gerne sammen med fx gulerødder og andre rodfrugter.
Kålrabi skal opbevares i køleskab og kan holde sig i flere måneder.
Sæson
September - maj.
Næringsindhold
Læs mere om næringsindholdet i kålrabien hos Fødevareinstituttet .