Hyldebær er små blåsorte bær, der er blanke og kuglerunde. De sidder i skærmformede klaser på hyldebusken. Umodne bær er grønne. Hyldebær er en stenfrugt, da bærrene indeholder tre små sten.
Hyldebær må ikke spises rå. Hyldebærsaft har en kraftig bærsmag, og man kan få blåviolette læber og tunge, når man drikker saften.
Hylden har været kendt i Danmark siden stenalderen. Den er i dag meget almindelig over det meste af Europa, i Lilleasien og Sibirien. Overalt i Danmark gror der hyldebuske i skovbryn, hegn, under store træer i skoven samt i mange private haver. Buskene kan blive op til otte meter høje.
De grove ribber fjernes fra hyldebærrene, og de skylles og koges i 15-20 min. Saften sies og skal derefter koges med sukker. Tilsæt evt. også citronsaft og fx krydderier som timian. Hyldebærsaft fortyndes og kan drikkes både kold og varm som fx en toddy. Hyldebærsaften kan bruges til
Hyldebærsaft kan også anvendes til gelé og sirup. Geléen kan bruges til kager og serveres til vildtretter, mens hyldebærsirup smager godt sammen med skimmeloste og på yoghurt til morgenmad. Fødevarestyrelsen fraråder, at man spiser rå hyldebær fx i en smoothie og brug heller ikke de umodne grønne bær til fx kapers. De rå bær indeholder nemlig nogle naturlige giftstoffer, som kan give opkastning og diarré. Både de rå hyldebær og hyldebærsaft kan fryses ned.
September - oktober.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet
Hyldens blade, bark og umodne grønne bær indeholder blåsyre og er giftige og uspiselige. De modne hyldebær indeholder også rester af blåsyre, men er uskadelige og ganske velsmagende efter et opkog på mindst 15 min, som vi fx kender det fra hyldebærsaft og suppe.
Selve bærret brister nemt, når man afribber klaserne, så beskyt hænder, tøj, køkkenbord m.m. For afsmitning af den blåviolette farve fra hyldebærsaften er ikke nem at fjerne igen.