Smukt ser det ud, når de vilde hybenroser i sommermånederne blomstrer rundt langs Danmarks kyster. De velduftende, elegante rosa, mørkrosa eller hvide blomster kan frembringe et smil på læben hos de fleste. Hybenrose, også kendt som rynket rose, er en smuk, løvfældende busk med mørkegrønne, savtakkede, lædergrønne blade og grene tæt besat af stikkende torne. En ekstra gode, man får i tilgift ved hybenrosen, er de kønne, orangerøde og C-vitaminrige hybenfrugter, der er til glæde for både mennesker og fugle.
Hybenrose stammer oprindeligt fra Korea, Kina og Japan og blev indført til Danmark i slutningen af 1700-tallet. Planten er ikke kommet til landet ved egen hjælp, men blev indført af mennesker. Hybenrose er en invasiv art.
Både hybenrosens kronblade og frugt kan anvendes i madlavningen. De smukke rosenblade har en parfumeret og elegant smag og kan sætte kulør på ethvert måltid. Hvem vil ikke elske en smuk sommerlagkage med hybenroser, friskpisket fløde og solrige bær? Som så mange andre spiselige blomster er hybenrose velegnet som kage- eller dessertpynt til sommerfesten. Prøv eventuelt at kandisere de dekorative kronblade. Hybenrose klæder også både saft og sirup og naturligvis rosenbrød.
Hybenrose er nøjsom og vokser i store buskadser på magre jorde, i kystegne og i dyrkede haver – især i sommerhusområder. Busken kan blive op til to meter høj og mindst lige så bred. Hybenrose er en hårdfør, kraftigt voksende og robust plante, som gerne sætter rodskud og dermed breder sig hurtigt. Præcis denne egenskab menes at true biodiversiteten i Danmark, og man har i visse områder i landet forsøgt at begrænse eller fjerne hybenrosen.
Hybenrose blomstrer i juni/juli og bærer frugt i august/september.