Hvidløg

Hvidløg
Hvidløg har en intens smag og bruges ofte i vores kost som krydderi og smagsgiver. Hvidløg tilhører liljefamilien.

Udseende

Et helt hvidløg har yderst en tynd, hvidlig skræl - ofte med violette nuancer. Skrællen omslutter de mange små løg, som kaldes ”fed”, og i midten af løget sidder den tørre stængel. Det er nemt at skille feddene fra hinanden, da hver enkelt fed er omgivet at en tynd hvid hinde/skræl. Når der i en opskrift står et hvidløg, menes der et fed hvidløg.

Smag

Rå hvidløg har en stærk duft og smag, der skyldes svovlholdige, æteriske olier i løget. Ved varmebehandling bliver smagen mere sød og nøddeagtig.

Oprindelse

Hvidløg har været kendt i mindst 5000 år, og de dyrkes især i Middelhavslandene. Det er også nemt at dyrke hvidløg i Danmark. Hvidløgsfed med en lille grøn spire sættes i jorden om efteråret, og næste sommer kan man høste hele hvidløg med masser af hvidløgsfed.

Anvendelse

Hvidløg anvendes i alverdens retter - græske, tyrkiske, italienske og mexicanske - og fx i brød, salater, dressinger, supper og retter med kød, fisk og grøntsager. Rå hvidløg i dressinger, dip og salater fx tzatziki har en skarp smag og duft. Hvidløg, der er stegt, bagt eller kogt med i retten, har en mildere og mere afdæmpet smag. Sørg for at det hakkede hvidløg ikke bliver branket ved stegning, da smagen herved bliver bitter.

Hvidløg kan nemt knuses eller hakkes med en skarp kniv.

Hvidløg har i årtusinder været kendt som et naturlægemiddel. Men hverken Hjerteforeningen eller Kræftens Bekæmpelse har dokumentation for, at hvidløg kan bekæmpe sygdom. Spiser man meget hvidløg kan svovlforbindelserne give en ubehagelig lugt igennem ånde og sved i lang tid efter, at man har indtaget det. Hvidløg skal opbevares tørt og køligt, så er holdbarheden ca. seks måneder.

**Sorte hvidløg ** Det er almindelige hvidløg, som har gennemgået en konserveringsproces efter en teknik, som er udviklet i Korea. De er blevet varmebehandlet ved 65° i 45 dage, hvilket giver en langsom bruning af hvidløget (såkaldt maillardreaktion). Derefter skal de tørre i 30 dage, og så er de helt sorte og lidt runkne. Under processen udvikler hvidløgene en særlig duft og umamismag af sød blomme, kaffe, lakrids og soja. Sorte hvidløg kan anvendes på samme måde som almindelige hvidløg i dressinger, kødretter, salater m.m.

Holdbarhed

Hvidløg kan fryses, men det anbefales ikke, fordi løgene kan blive bløde, og smagen bliver dårligere. Hvidløgsfed sælges også i olie, hvor det er meget vigtigt, at glasset opbevares i køleskabet efter åbning.

Sæson

Juli – september.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Forbehold

Hvis hvidløg i olie står ved stuetemperatur, kan det resultere i botulisme (pølseforgiftning), der er meget livstruende.

Kilder