Gråsten æblet er middelstort, noget uregelmæssigt og kantet i faconen.
Det oprindelige Gråsten æble var gult med en svag rød solside. Men de forskellige mutationer, som sidenhen er fremavlet, har rød skræl og kaldes Rød Gråsten.
Frugtkødet er hvidt med et skær af laksefarve.
Gråsten æblet er meget saftig og sprød at bide i.
Smagen er syrlig og sød med en krydret aroma.
Den krydrede, eksotiske duft og smag er meget karakteristisk for Gråsten æbler.
Det røde gråsten æble er en af de ældste æblesorter i Danmark, selvom det oprindeligt stammer fra Frankrig.
Allerede i 1700-tallet købte greven på Gråsten Slot nogle eksemplarer af træet med hjem fra en rejse i Frankrig. Her blev de dyrket i slotshaven og fik navnet Gravenstein eller Gråsten. De ses første gang på en sortsliste i 1795.
Gråsten æblet stammer fra en frugtavler i Lübeck, som på et Gråsten træ havde en gren med nogle usædvanligt røde æbler. Herfra lavede man podekviste, og i 1854 kom Rød Gråsten på markedet.
Det røde gråsten æble er først og fremmest et godt spiseæble. Men det kan også bruges i maden, både i det salte og det søde køkken. Prøv fx disse opskrifter:
Æblerne er også gode i disse middagsretter, fx denne risotto med palmekål og andebryst
Til bagværk og desserter med æbler kan du hente inspiration i vores tema om æblekager.
Gråsten æbler kan holde sig i nogle uger under de rette opbevaringsforhold.
September - oktober.
I 2005 blev Gråsten æblet kåret til at være Danmarks Nationalfrugt af daværende fødevareminister Hans Christian Schmidt.
Men Gråsten æblet er også berømt uden for Danmarks grænser. Sønderjyske emigranter bragte nemlig podekviste til USA, så der i dag findes store plantager i Californien og Canada med det berømte æble.
Grundlæggeren af Apple, Steve Jobs, fortæller i sin biografi, at Gråsten æblet blev valgt til Apple Logo.
Læs om næringsindholdet i æbler hos Fødevareinstituttet.