Galangarod

Galangarod
Galangarod er en lille rodknold. Den tilhører ingefærfamilien og kaldes også thailandsk ingefær. Galangarod er ikke så almindelig som almindelig ingefær, som den har mange ligheder med. Den anvendes som krydderi i asiatiske retter, især thaimad. Desuden bruges galangarod i naturmedicin.

Hvordan ser galangarod ud?

Galangarod danner små rodknolde på stængler nede i jorden, på samme måde som jordskokker og kartofler dannes. Galangarod er cremefarvet med et lyserødt skær, og indeni er farven hvid og nærmest gennemsigtig.

Hvordan smager galangarod?

Galangarod minder om ingefær i smagen, men den har en mere intens og stærkere smag. Den indeholder æteriske olier og har noter af harpiks, kamfer, sennep og peber.

Hvor stammer galangarod fra?

Galangarod stammer fra Java, og dyrkes i dag i hele Asien. I middelalderen var den almindelig i Europa.

Hvordan bruger man galangarod i madlavningen?

Frisk galangarod skrælles og rives eller snittes i fine tern, før det tilsættes maden.

Galangarod anvendes i thailandske og andre asiatiske retter, som supper, wokretter, salater og saucer.. Du kan bruge galanga i fx disse retter:

I mange asiatiske retter kan du erstatte ingefær med galangarod, og retten får en mere pikant og krydret smag.

Frisk galangarod fås sjældent i almindelige supermarkeder, men kan købes i asiatiske specialforretninger og på nettet. Desuden kan du købe tørret galangarod, der enten er snittet fint eller pulveriseret.

Tørret galangarod indgår ofte i karryblandinger og rød karrypasta.

Hvor længe kan galangarødder holde sig?

Friske galangarødder kan holde sig i køleskabet i flere uger. Eller du kan skrælle dem og fryse dem ned i passende portioner.

Galangarod kan fås hele året.

Næringsindhold

Fødevarestyrelsen har ikke analyseret næringsindholdet i galangarod.