Galangarod danner små rodknolde på stængler nede i jorden, på samme måde som jordskokker og kartofler dannes. Galangarod er cremefarvet med et lyserødt skær, og indeni er farven hvid og nærmest gennemsigtig.
Galangarod minder om ingefær i smagen, men den har en mere intens og stærkere smag. Den indeholder æteriske olier og har noter af harpiks, kamfer, sennep og peber.
Galangarod stammer fra Java, og dyrkes i dag i hele Asien. I middelalderen var den almindelig i Europa.
Frisk galangarod skrælles og rives eller snittes i fine tern, før det tilsættes maden.
Galangarod anvendes i thailandske og andre asiatiske retter, som supper, wokretter, salater og saucer.. Du kan bruge galanga i fx disse retter:
I mange asiatiske retter kan du erstatte ingefær med galangarod, og retten får en mere pikant og krydret smag.
Frisk galangarod fås sjældent i almindelige supermarkeder, men kan købes i asiatiske specialforretninger og på nettet. Desuden kan du købe tørret galangarod, der enten er snittet fint eller pulveriseret.
Tørret galangarod indgår ofte i karryblandinger og rød karrypasta.
Friske galangarødder kan holde sig i køleskabet i flere uger. Eller du kan skrælle dem og fryse dem ned i passende portioner.
Galangarod kan fås hele året.
Fødevarestyrelsen har ikke analyseret næringsindholdet i galangarod.