Frøskindsmelon er en ret stor melon, som er oval i faconen. Skrællen er flerfarvet grøn, spættet og stribet og lidt nopret i overfladen. Indeni er melonkødet lyst gulgrønt. Smagen minder om honningmelon, og frugtkødet er mest sødt og saftigt længst inde mod midten, hvor kernerne sidder. Den kan godt veje et til to kilo. Køb de største, for jo større, desto bedre er smagen.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at melonen kommer en tur under vandhanen, hvor du skyller den grundigt, inden du skærer den ud. Derved kan du fjerne de fleste bakterier og virusser, som sidder på ydersiden af frugten. Selvom skrællen normalt ikke spises, kan du risikere at overføre bakterier og virusser fra skrællen til frugtkødet eller andre madvarer, som den blandes med, hvis ikke du har rengjort den først.
Frøskindsmelon er ligesom andre meloner dejlig sommermad, der slukker tørsten. Server den som frisk frugt, både som mellemmåltid og som tilbehør til et måltid. Brug også melonen i salater:
Melon kan desuden bruges sammen med fisk og skaldyr og til den klassiske melon med parmaskinke - brug gerne frøskindsmelon, selvom der i opskriften står honningmelon. Da frøskindsmelonen ikke er så kendt som de andre sukkermeloner, findes der heller ikke så mange opskrifter med den. Men du kan sagtens bruge den i stedet for fx honningmelon eller cantaloupemelon i en opskrift, der anbefaler disse.
En hel frøskindsmelon kan opbevares ved stuetemperatur i nogle dage. Men når der er skåret hul på den, skal den i køleskabet. Pak den ind i husholdningsfilm eller kom stykkerne i en plastpose eller beholder med låg. Holdbarheden er ca. en uge i køleskabet.
Melon, som er befriet for kerner og skræl, kan godt fryses ned, og så sidenhen bruges i smoothies.
Frøskindsmelon stammer fra Spanien. Her hedder den: Piel de Sapo, der oversat til dansk betyder ”frøskind”. Navnet hentyder til melonens grønspættede, noprede overflade, der ligner en skrubtudse.
I USA har den fået navnet: Santa Claus melon, fordi den kan holde sig helt til december måned. Dens tykke skræl giver den nemlig en meget lang holdbarhed på flere måneder under de rette opbevaringsforhold.
Maj til december.
Læs om næringsindholdet hos Fødevareinstituttet
Vi har valgt honningmelon, da der ikke findes analyser af næringsindholdet i frøskindsmelon.