Industrifremstillede fonds fås som granulat, terninger, pulver eller i flydende form.
Der findes følgende smagsvarianter af fonds: oksekøds-, hønse-, fiske-, skaldyrs- og grøntsagsfond.
Fond er baseret på vand og grøntsager, fx løg, rodfrugter, porrer, urter og salt. Afhængig af hvilken type fond, du koger, skal der tilsættes: kraftben til fx oksefond, hel suppehøne til hønsefond, fiskehoveder og fiskeben (fra magre fisk fx søtunge, pighvar og rødtunge) til fiskefond og skaller, hoveder og haler (fra rejer, jomfruhummere og tigerrejer) til skaldyrsfond.
Ordet fond stammer fra fransk, hvor det betyder grund eller fundament.
Fond tilsættes maden for at give den ekstra kraftig smag. Det samme kan man gøre med en bouillonterning. Selvom der faktisk er forskel på fond og bouillon, så bruges ordene ofte i flæng.
Både fond og bouillon er vandbaserede. En fond koges på kraftben, suppehøns, fiskeben, skaldyr og/eller grøntsager i lang tid. Den indeholder gelatine fra benene og krydres normalt ikke. Men industrifremstillede fonds er ofte tilsat både aromastoffer og smagsforstærkere. Bouillon er lavet af en fond, hvor der er tilsat krydderier, salt og aromastoffer. Nogle bouillonkoncentrater skal blot opløses i kogende vand og kan spises som varm suppe, fx cupnoodles. Laver du din egen fond, så kender du de ingredienser, der er anvendt, fx til en fiskesuppe.
Grøntsager og kød/kraftben/skaller brunes godt af, inden der tilsættes vand, urter og salt. Fonden koges i mindst 2 timer, hvorefter den sies. Fiske- og skaldyrsfond skal ikke koge nær så længe som grøntsags- og kødfonds, da fonden bliver klistret som lim. En fiskefond skal koge i ca. 20 min.
Brug fond som basis i fx en suppe eller kog fonden ind til ca. halvdelen og brug den til kraftige saucer eller supper. Frys den reducerede fond ned i mindre portioner og brug den i saucer i stedet for bouillon.
Fonden kan også koges ind til en forholdsvis lille mængde, hvorefter der tilsættes smør og krydderurter – og fonden er omdannet til en kraftig sauce.
Her et par eksempler på skønne supper med kraft og saft:
Læs om næringsindholdet i spiseklar hønsebouillon og spiseklar oksebouillon hos Fødevareinstituttet.